El Port de Tarragona acull la primera jornada ‘Smart Digital Port’ sobre noves tecnologies

  En la primera jornada estatal s'aborden qüestions relacionades amb la transformació digital dels ports, l'eficiència i la sostenibilitat

  La Sala d’actes de l’Autoritat Portuària de Tarragona acull avui la primera jornada estatal “Smart Digital Port”. Durant tota la jornada, professionals de la logística, de l’administració portuària i professionals relacionats amb les empreses vinculades aborden qüestions relacionades amb la transformació digital dels ports, l’eficiència, la sostenibilitat i moltes d’altres matèries de l’ambit “smart city”. L’acte inaugural de les jornades ha anat a càrrec de tres personalitats ben destacades, el President del Port de Tarragona, l’Alcalde de la Ciutat i President de la Fundació Tarragona Smart Mediterranen City i el President de l’Ens Públic de Puertos del Estado.

  El President de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu i Figueras ha assegurat que és tot un privilegi que la primera jornada “Smart Digital Port” es dugui a terme al Port de Tarragona. Andreu ha destacat la importància d’aquestes jornades, que van encaminades a desenvolupar ports intel·ligents i que “estan orientades a aportar valor i a satisfer les necessitats dels clients i usuaris”, ha explicat el President. Andreu també ha comentat que el Port de Tarragona ja fa temps que treballa en mesures que afavoreixin la sostenibilitat i l’eficiència energètica i ha fet valdre el conveni de col·laboració al que va arribar el Port de Tarragona amb la Fundació Tarragona Smart Mediterranen City l’any 2013. “Fruit d’aquest acord, que va néixer de la voluntat de projectar el futur de Tarragona com una ciutat intel·ligent, energèticament eficient i ambientalment sostenible, han sorgit projectes conjunts molt beneficiosos”, ha detallat Andreu.

  L’Alcalde de Tarragona i President de la Fundació Tarragona Smart Mediterranen City, Josep Fèlix Ballesteros, ha explicat que el concepte “smart” sovint va associat a la tecnologia, però no és l’únic concepte que l’ha d’acompanyar. L’alcalde ha afirmat que hi ha altres conceptes associats a les ciutats intel·ligents, com ara la creació de sinergies o la complementarietat, i que són “aliances estratègiques que ens fan a tots guanyadors”, ha explicat, tot recalcant que el concepte “smart” ha d’estar al pensament i la cultura col·lectiva i organitzativa d’empreses i organitzacions. En aquesta línia, Josep Fèlix Ballesteros ha fet valdre la relació entre el Port de Tarragona i la ciutat de Tarragona i l’ha definit en si com una relació intel·ligent. “Fa dècades el Port i la Ciutat vivien d’esquenes”, però actualment la relació és molt bona i aquesta és una relació “smart”, ja que tant la ciutat com el Port se’n beneficien mútuament.

  Per la seva part, José Llorca Ortega. President de l’Ens Públic de Puertos del Estado, ha explicat que aquestes jornades seran útils perquè serviran per debatre sobre el canvi radical de model econòmic que hauran d’afrontar els ports en un futur molt proper. “L’economia 4.0 serà una realitat dintre de poc i els ports han d’estar molt pendents d’això per a seguir al mercat” ha assegurat. Llorca també ha abordat el canvi de model energètic que s’està produint als ports (la descarbonització), la substitució d’aquestes energies per d’altres i l’adaptació a les noves normatives, més exigents pel que fa a les emissions.

  Durant les jornades es duen a terme cinc conferències i taules rodones que aborden la implantació de noves tecnologies que millorin i agilitzin les activitats portuàries i comercials, en el marc del projecte “smart city”. D’aquesta manera, es pretén aconseguir una logística portuària més eficient, eficaç i sostenible, valors que el Port de Tarragona ja està implantant des de fa alguns anys. La jornada està organitzada per la Fundació Tarragona 2017 Smart Mediterranean City, i compta amb la complicitat del Port de Tarragona, Puertos del Estado i Repsol.