El PDeCAT, ERC i la Crida reclamen a la Paeria un informe per conèixer la veritat dels fets de l’1-O a Lleida

  Exigeixen a l’Ajuntament que demani “responsabilitats per les actuacions policials de l’1 d’octubre” i que s’elabori l’informe des de la Comissió de Salvaguarda dels Drets per tal de “refusar les falses acusacions” incloses en la querella del Fiscal General de l'Estat

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Els grups municipals del PDeCAT, La Crida per Lleida-CUP i ERC-Avancem presenten al Ple de la Paeria una moció conjunta en la que insten al consistori a elaborar un informe per explicar “de manera veraç i rigorosa” els fets que van tenir lloc l’1 d’octubre a la capital del Segrià. Consideren que “s’ha de defensar l’honorabilitat de la ciutadania” davant el “fals relat creat per la Fiscalia i el Govern espanyol”, el qual “descriu com a violentes les persones que van anar a votar i a defensar els punts de votació”. Ho han explicat en una roda de premsa conjunta davant el Centre Cívic de la Mariola, un dels punts en que més fortes van ser les càrregues policials durant la jornada del referèndum, recorden, fins al punt que una persona va patir un infart mentre els agents policials intentaven entrar a l’edifici.

   

  El portaveu del PDeCAT, Toni Postius, explica que mesos enrere, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques va fer una crida a tots els ajuntaments catalans a fer una recopilació de totes les dades, continguts gràfics, testimonis i informes mèdics de persones que van patir càrregues policials l’1 d’octubre “per tal contrastar-les amb el fals relat policial”. Apunta que l’objectiu de la moció és que l’Ajuntament de Lleida elabori un informe que reculli totes aquestes informacions a través de la Comissió de Salvaguarda dels Drets i que aquest es posi a disposició “de totes les entitats que avui en dia estan emprenent accions judicials i penals contra el govern estatal i contra poder judicial”. En aquest sentit, Postius afirma que aquest informe ajudarà a demostrar “la desviació de poder i l’abús i persecució patides per les persones que únicament volien votar”.

  D’altra banda, el regidor del grup d’ERC-Avancem, Carles Vega, considera que la moció adopta un significat especial “tenint en compte la resposta de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, a la petició de Millo per què es respecti la neutralitat dels espais públics”. En aquest sentit, reclama que es preservi “el lliure exercici de la llibertat d’expressió en l’espai públic” i que el paer en cap “defensi l’honorabilitat de la ciutadania i la bona imatge de persones”.

  Finalment, el portaveu de La Crida per Lleida-CUP, Pau Juvillà, aporta que la moció es presenta “davant l’agressió dels drets col·lectius i civils que va suposar l’1 d’octubre a la ciutat de Lleida”. Exigeix a l’alcalde “que no s’amagui tal com va fer aquell dia” i l’insta a demanar responsabilitats per les actuacions policials. Juvillà explica que l’Ajuntament disposa d’eines com la Comissió de Salvaguarda dels Drets “que poden fer possible aquesta demanda de responsabilitats”. Apel·la també a l’equip de govern a que tinguin “una actitud proactiva en la defensa dels drets dels lleidatans i lleidatanes” i que donin suport a la campanya endegada per Associació Catalana Municipis i Comarques.