El gruix de les obres de les places centrals de Mollerussa, previst per finals d’octubre

    temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

    L’Ajuntament de Mollerussa preveu que el gruix de les obres de les places centrals de la ciutat com són la de l’Ajuntament, la de Manuel Bertrand i la del Pla d’Urgell pugui estar enllestit a finals d’octubre complint així amb la planificació establerta a l’inici dels treballs a finals de maig. La voluntat és anar obrint espais a mesura que sigui possible encara que faltin alguns serrells d’obra per finalitzar abans que acabi l’any. Així ho ha dit aquest dimarts al matí l’alcalde Marc Solsona en el transcurs d’una visita a les obres que ha comptat també amb la participació dels portaveus dels grups polítics representants al consistori i les tècniques responsables del projecte. El consistori prepara una nova ordenança d’ocupació de la via pública per ordenar i fer homogenis els elements i estructures de les terrasses.
    Solsona ha destacat que aquesta ”és una obra de ciutat que compta amb el suport de tots els grups municipals” i que això li dona valor a l’hora d’entendre’n la magnitud malgrat les dificultats i les molèsties que puguin suposar tant per als sectors comercials com per a la ciutadania. ”Estem convençuts que els resultats seran molt satisfactoris per tothom”, ha dit Solsona, que ha afegit que s’està treballant conjuntament amb una nova ordenança d’ocupació de la via pública que permeti ordenar i homogeneïtzar amb l’entorn els elements i les estructures de les terrasses de bars i cafeteries.

    També en aquesta línia s’ha manifestat el portaveu d’ERC al consistori, Engelbert Montalà, qui ha assegurat que ”com a gran projecte de ciutat és fonamental comptar amb la complicitat de tots els grups municipals ja que es treballa per al poble i el poble es trobarà amb una ciutat arreglada i amb les primeres eines per fer-la més competitiva en l’àmbit comercial”. Per la seva part, la portaveu del PSC, Teresa Ginestà, ha dit que se sumen al projecte amb ”el convenciment que el centre comercial guanyarà qualitat i es podran generar espais de convivència per a la ciutadania bàsics per crear l’hàbit de la ciutat”. Així mateix, Joan Simeon, portaveu del PPC, ha dit que espera que ”els veïns, un cop acabades les obres, vegin que el poble ha millorat molt i que ha valgut la pena”.

    Jocs tradicionals al carrer, una font amb sortidors i il·luminació específica

    Per la seva part, les dues tècniques responsables del projecte, l’arquitecta Cristina Clotet, i l’arquitecta tècnica Esther Gatnau, han explicat algunes de les característiques més significatives del projecte entre les que destaquen la recuperació de jocs tradicionals com el ‘Tres en ratlla’, ‘la Xarranca’ o el ‘Laberint’, pintats a terra a la plaça de l’Ajuntament i de Manuel Bertrand. Així mateix, la font amb sortidors que lluirà en la primera de les places, que amb la reforma doblarà la seva extensió, serà també un espai de joc per a la mainada i també incorporarà la possibilitat d’una il·luminació per donar més vistositat a l’espai, que, per guanyar amb elegància, també tindrà una rajola de més gran format en comparació amb la resta de places i carrers. La idea és crear espais de convivència però preservant que les places siguin polivalents i permetin acollir, sense gaires obstacles de mobiliari urbà, el mercat setmanal, que retornarà al centre després de les obres, o bé qualsevol esdeveniment, segons han indicat.

    Així mateix, han fet especial menció del paviment d’última generació que s’ha instal·lat en tota aquesta zona del centre urbà i l’alineació que se li ha volgut donar amb la inclusió de rajoles concretes de color negre per trencar amb la imatge uniforme, que tracen una línia perpendicular amb l’església i algunes de les quals tindran una il·luminació per tal de destacar-les.

    També, en aquest sentit, s’han referit a les solucions tècniques que s’ha volgut donar per superar els desnivells de la plaça de l’Ajuntament quan s’unifica amb la de Manuel Bertrand. Així, el projecte inclou una zona de grades en aquest punt d’unió per, a banda d’anivellar les dues places, crear un altre espai de convivència per a la ciutadania.

    Així mateix, s’ha presentat la solució tècnica per al pou, que previsiblement dati del segle XVIII i que les obres van destapar. La voluntat és que sigui un espai de recuperació històrica que sigui visible al vianant a través d’un vidre i amb una il·luminació concreta que el destaqui.