El Govern ofereix els Mossos per pal·liar els efectes de la vaga a l’aeroport

  L'executiu català ''requereix'' una nova assemblea als treballadors d'Eulen per votar ''de forma específica'' la proposta del Departament de Treball

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  La reunió dels tres consellers amb competències directes sobre els efectes de la crisi de l’aeroport del Prat per la vaga dels controladors de seguretat d’Eulen més el conseller de Presidència, Jordi Turull, ha acabat amb tres propostes concretes que es presentaran davant la reunió convocada per aquest divendres al migdia pel ministeri de Foment. Turull ha manifestat que el primer acord dels consellers ha estat la presentació d’un requeriment davant el comitè de vaga d’Eulen on se’ls insta a repetir en les pròximes hores una nova assemblea on votar ”de forma específica” i ”exclusiva” la proposta de mediació acordada amb el departament de Treball. Turull també ha assenyalat que el Govern oferirà a la reunió amb Foment la col·laboració del cos dels Mossos d’Esquadra per reduir al màxim les incomoditats dels passatgers del Prat.
  A la reunió, convocada amb caràcter d’urgència, han participat el conseller d’Interior, Joaquim Forn, el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, amb competències directes en la crisi dels controls de seguretat en l’aeroport del Prat, acompanyats del conseller de Presidència, Jordi Turull.

  Mentre que els consellers Rull, Forn i Bassa es dirigien a la reunió convocada pel ministre de Foment, a la delegació del govern espanyol a Catalunya, el conseller de la Presidència ha sortit davant els mitjans de comunicació per explicar els acords que s’havien pres en la reunió d’urgència celebrada a la seu del departament de Territori i Sostenibilitat.

  Turull ha manifestat que els consellers informaran al ministre de Foment que han enviat un ”requeriment” al comitè de vaga d’Eulen perquè en les pròximes hores convoquin una nova assemblea per votar de ”forma específica” i ”concreta” la proposta de mediació que es va acordar amb el departament de Treball. Turull ha advertit als treballadors que molts cops ”quan es vol tenir tot es pot perdre tot”.

  A més, de la mà del conseller d’Interior, Joaquim Forn, el Govern oferirà el cos dels Mossos d’Esquadra per col·laborar en tot allò que sigui necessari per reduir al màxim les incomoditats que estan patint els passatgers del Prat per la vaga dels controladors de seguretat.

  Turull ha destacat la ”paciència” demostrada per aquests passatgers que s’han mantingut ”pacients” en les llargues cues i que en alguns casos han provocat que molts d’ells hagin perdut el vol que tenien previst agafar.

  La tercera petició que faran al consellers al ministre de Foment és que es faci una millor gestió de la informació cap als passatgers. Turull ha demanat que tant l’Estat com Aena són els que tenen les competències en l’aeroport i per tant han d’informar de manera exhaustiva als passatgers i orientar-los en relació amb les hores d’anticipació que han d’arribar a l’aeroport per agafar els seus respectius vols.

  Turull no ha volgut entrar a valorar si el govern espanyol havia actuat tard en afrontar la gestió d’aquesta crisi de l’aeroport del Prat perquè ara no és el moment de ”recrear-nos en el conflicte sinó que cal buscar solucions” per als passatgers que estan suportant les llargues cues.

  El conseller de la Presidència ha destacat que la constitució d’un comitè de crisi per part del ministeri de Foment demostra que es tracta d’un conflicte que és i ha estat des del seu inici una competència del govern espanyol.

  Turull ha recordat que el titular de les competències en els controls de seguretat de l’aeroport és l’Estat i és una competència que té delegada a l’empresa Eulen. Ara bé, ha dit el conseller, si aquesta empresa no pot assumir el compliment d’aquesta delegació, l’Estat haurà de recuperar-la per garantir el servei i la seguretat dels passatgers.

  De nou, Turull ha reiterat que la Guàrdia Civil estaria millor gestionant les seves competències de seguretat a l’aeroport del Prat que amb altres actuacions de caràcter polític.