El Festival Deltebre Dansa seguirà apostant per un circuit artístic per espais del Delta

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  El Festival Deltebre Dansa ha clausurat aquest dissabte la seva catorzena edició amb la voluntat de repetir de cara l’any vinent el Circuit ‘Deltebre, Atracció Natural’, que ha ofert una ruta amb vuit espectacles per diversos espais del delta de l’Ebre. El director artístic del festival, Roberto Olivan, ha assegurat que aquesta novetat ha tingut una bona acollida entre els professionals i el públic. “És meravellós per a la gent que viu i ha nascut a grans ciutats com Nova York veure espectacles als arrossars o a la desembocadura de l’Ebre”, ha raonat. A més, en la pròxima edició s’apostarà per les arts híbrides.
  El certamen ha comptat amb 40 espectacles, 80 artistes internacionals i 185 participants professionals, de 50 països diferents. Pel que fa al públic assistent s’ha xifrat en gairebé 12.000 persones, una dada lleugerament superior respecte a l’any anterior atès que s’ha incrementat l’aforament en els espectacles exteriors.
  “Ens han superat les expectatives, en qualitat d’espectacles, de servei i en infraestructura interna”, ha asseverat Roberto Olivan. La 14a edició ha estat marcada per les millores qualitatives tant en la programació artística com en la branca de formació. I és que una de les raons, segons el director, és l’ampli ventall de dansa contemporània i urbana, de circ contemporani i d’art de carrer i, la seva proporcionalitat en els 40 espectacles, programats des del 16 fins al 29 de juliol.

  Una de les estrenes més esperades, sobretot entre els professionals que participen en el certamen, ha estat l’espectacle ‘Go Figure Out Yourself’ de Wim Vandekeybus. El coreògraf, que ha tornat a Deltebre, és “un dels números 1” de la dansa contemporània, segons Olivan. “Pel sector ha estat el màxim, les cares que sortien de veure el seu espectacle eren impressionants, eren cares d’alegria. Però, no és un espectacle per tots els públics”, ha afirmat el director. I en aquesta línia, ha afegit que hi ha hagut altres espectacles que per part del públic han tingut la mateixa o fins i tot millor rebuda. “Ha estat bastant impressionant amb nits que no ho esperàvem i han tingut èxit”, ha admès el director.

  De fet, Olivan ha constatat que el públic de Deltebre després d’anys “entén millor el que s’està fent i s’està educant culturalment en les arts escèniques i ja té un criteri més sòlid”. A més, el director ha recordat que reben centenars de propostes per actuar-hi i que les inscripcions s’omplen immediatament. Apunta que el festival de Deltebre és “una plataforma de llançament” pels professionals, el qual ha acollit a 185 participants professionals d’una cinquantena de països i ha comptat amb 200 participants principiants i 23 professors de reconeguda trajectòria internacional.

  D’altra banda, una de les propostes exitoses ha estat el Circuit ‘Deltebre, Atracció Natural’. Amb aquesta novetat “s’ha obert definitivament una porta molt interessant”, explica el director, atès que potencia la “descontextualització” dels espectacles. Gaudir de la natura és quelcom “normal” per la gent del territori, però per la gent que viu i ha nascut a grans ciutats com Nova York, diu Olivan, “vindré als arrossars o veure la desembocadura de l’Ebre és el més meravellós que hem pogut viure amb molt de temps”. Per aquesta raó, considera que repetiran l’experiència l’any vinent.

  Malgrat que tot just conclou la 14a edició, l’organització ja ha aparaulat companyies que fa dos anys que volen programar. Sense avançar els noms per prudència sí que han sostingut que es tracta de companyies de gran qualitat. El que és segur, segons Olivan, és que es programaran creacions d’arts híbrides. “És un nou concepte que està agafant força en la nostra programació, perquè el concepte d’hibridació és parlar d’innovació”, ha assegurat.

  La quarta edició de la Nit Solidària i del Circ ha recaptat proporcionalment més aliments

  Enguany la iniciativa ha recaptat 700 quilos d’aliments gràcies a les donacions de particulars. La xifra recaptada és superior a la de l’any passat proporcionalment, ja que enguany no hi ha participat cap patrocinador com en l’edició anterior. “Els que fem una labor social molt important, no ens presten l’atenció que ens mereixeríem”, ha criticat Olivan. Per sort, diu que “la gent encara continua participant i ve de la gent de veritat. Això ha estat molt bonic”, ha remarcat. L’espectacle de dansa acrobàtica, diàbolo, corda, contact ball, clown i roda Cyr va ser conduït per la pallassa Pepa Plana. La iniciativa solidària està impulsada per la Creu Roja de Deltebre i les Càrites Parroquials de La Cava i de Jesús i Maria.