El Consell Comarcal del Garraf i la Universitat de Barcelona lliuren el el Premi de Recerca per a la Pau del Garraf

  Pablo Valero Moreno, alumne de l’Institut Manuel de Cabanyes, va rebre el Premi de Recerca per a la Pau del Garraf pel treball “Hacia Dios, por el amor y la ciència", sobre el moviment espiritista

  Imatge de l'acte de lliurament del Premi de Recerca per a la Pau, a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú. Cedida

  Divendres passat, el Consell Comarcal del Garraf i la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona van lliurar el Premi de Recerca per a la Pau del Garraf a Pablo Valero Moreno, alumne de l’Institut Manuel de Cabanyes, pel treball “Hacia Dios, por el amor y la ciència”, sobre el moviment espiritista.

  L’objectiu del treball és posar en valor l’espiritisme com a moviment antimilitar i progressista, i com a peça important per al desenvolupament del segle XIX. L’estudi inclou la història d’aquest moviment, les seves figures més representatives i la seva presència a la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i a la Barcelona actual, entre d’altres.

  Durant l’acte, Glòria Garcia Prieto, presidenta del Consell Comarcal del Garraf, va recordar que “aquest és un premi molt important que donem des de fa 10 anys, a un treball de la comarca que parli sobre la pau”. La presidenta va felicitar l’estudiant “per aquest reconeixement i per aquest premi per la pau que atorga valor a l’excel·lència de la feina feta”.

  Tot seguit, Nuria González, coordinadora del Programa d’educació per a la pau, els drets humans i la ciutadania global de la Fundació Solidaritat UB, va afirmar que “la recerca per a la pau és lluitar contra la guerra, però també contra altres formes de violència i construir alternatives”.

  En aquest sentit, la representant de la Fundació va destacar el treball guardonat perquè “parla d’un grup de gent que al segle XIX estava oprimida i que va voler canalitzar la seva ànsia de llibertat i de desenvolupar-se com a persones en un context de violència i opressió” i va dir que “aquest és un treball molt valuós que parla d’una situació de desigualtat i però també de resistència”.

  Per la seva part, José Manuel Curtielles, tutor de la recerca, va felicitar l’alumne pel premi i per l’esforç, i va explicar que “l’espiritisme és tot un moviment social del segle XIX, un moviment moral, filosòfic, religiós i polític, obert a totes les creences”.

  Finalment, Pablo Valero, estudiant guardonat, va explicar que “volia parlar d’aquella societat tan convulsa del segle XIX, representada a Barcelona i va sorgir el nom de l’espiritisme”. Valero també va descriure l’espiritisme com “un moviment social i religiós molt important, de persones que van lluitar per una societat millor i pel progrés”.

  El suport al Premi de Recerca per a la Pau s’emmarca dins el Programa Garraf per la Pau que el Consell Comarcal del Garraf desenvolupa des de l’any 2005 amb el suport de la Diputació de Barcelona.