Dilluns 28 de gener, darrer dia per poder votar les inversions dels Pressupostos participatius 2019

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Aquest dilluns 28 de gener és el darrer dia que la ciutadania pot votar les propostes finalistes dels Pressupostos participatius 2019, convocats per l’Ajuntament de Reus i dotats amb 750.000 euros en la partida d’inversions. La ciutadania encara pot votar a través de la plataforma virtual participa.reus.cat, presencialment als centres cívics o bé als punts de votació itinerants (a quest divendres de 16:30 a 18:30 h a Mas Vilanova i aquest diumenge d’11:00 a 13:00 h al Parc del Trenet).

  Un total de 60 projectes sorgits de propostes ciutadanes han passat a la fase de votació dels Pressupostos participatius 2019 després de la validació realitzada per la comissió de seguiment, que integra representants de la ciutadania, entitats, tècnics i polítics municipals. Dels projectes que passen a votació n’hi ha 27 en la categoria de grans projectes (amb un cost estimat d’entre 50.000 i 150.000 euros) i 33 catalogats com a petits projectes (amb un cost inferior als 50.000 euros).

  La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha recordat que, en conjunt, del total de propostes presentades es pot deduir que, de més a menys, la ciutadania demana una ciutat més inclusiva, més saludable, més relacionada i participada, més cívica, més animalista, més sostenible, més educadora i més cultural.

  Com participar en les votacions?
  La votació es pot realitzar a partir de la plataforma on-line participa.reus.cat i també presencialment a diferents punts de votació, entre els quals hi ha, de manera estable, els Centres Cívics. Cada persona podrà votar dos ‘Grans projectes’ i quatre ‘Petits projectes’.

  Durant el procés de votació s’han disposat diferents punts de votació presencial itinerants arreu de la ciutat, els darrers dels quals són:

  25-01-2019 de 16:30 a 18:30 h. Mas Vilanova
  26-01-2019 d’11:00 a 13:00 h. Parc del Trenet
  Finalitzat el període de votació i en funció del nombre de vots rebuts per cada proposta, s’escolliran per ordre aquelles més votades i que es puguin incloure dins la partida econòmica destinada als Pressupostos Participatius: un mínim de 3 ‘Grans projectes’ i un mínim de 6 ‘Petits projectes’ (que s’ampliarà fins assolir el límit de 750.000 euros).

  Qui pot votar els projectes?
  La participació és oberta a tota la ciutadania, de 14 anys o més i que estigui empadronada a Reus a 1 de setembre de 2018. Per participar-hi, en primer lloc cal registrar-se a la plataforma de participació i una vegada inscrit, cada ciutadà o ciutadana pot votar la proposta.

  Els Pressuposts participatius
  L’objectiu principal dels Pressupostos Participatius de Reus és implicar la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics, mitjançant un sistema de participació. La primera convocatòria feta mai a Reus dels Pressupostos participatius va ser la corresponent a les inversions 2018, que també disposaven d’una partida de 750.000 euros.

  Aquesta mateixa setmana l’alcalde, Carles Pellicer, i la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, han presentat tres dels projectes seleccionats en aquell primer procés i que es faran realitat pròximament. Són la millora dels accessos a l’Escola La Vitxeta, la reforma i adequació de la plaça d’À ngel Guimerà i la millora del darrer tram del barranc de l’Escorial, al barri de Montserrat.

  Nou parc infantil al barri Montserrat
  Precisament al barri Montserrat s’està enllestint la instal·lació d’un nou espai de jocs infantils al carrer de Mas d’Aixemús, el qual disposa d’elements adaptats per a persones amb dificultats de mobilitat. Aquest és un dels projectes que va ser escollit per la ciutadania i que s’ha fet realitat amb una inversió aproximada de 30.000 euros. L’alcalde, Carles Pellicer, i la regidora Montserrat Flores han visitat aquest dijous el nou parc infantil acompanyats per diversos representants veïnals, entre els quals la persona proposant d’aquest projecte.