Desè dilluns de vaga al metro de Barcelona

  Els serveis mínims seran del 40% en hores punta i del 20% a les hores vall com cada dilluns d'aturades

  Els treballadors del metro de Barcelona tornaran a fer aquest dilluns, 10 de juliol, una nova jornada de vaga. Es tracta del desè dilluns laborable de vaga al metro, que es veurà afectat per aturades parcials de dues hores. Les aturades a les hores punta –de les 7 a les 9 h i de les 16 a les 18 h– tindran uns serveis mínims del 40%, mentre que les aturades d’entre les 20.30 i les 22.30 h seran del 20% de l’habitual. Són els mateixos serveis de cada dilluns amb vaga. Dijous passat, TMB va anunciar que ja no farà més propostes als treballadors de metro i reunirà la propera setmana el seu consell d’administració per abordar “nous escenaris” per acabar amb la situació de “bloqueig” que viu la negociació del conveni.
  La Generalitat va proposar dimarts passat als sindicats i a la direcció del Metro de Barcelona que se sotmetessin a un arbitratge voluntari per desbloquejar la negociació del conveni col·lectiu de l’empresa. Però l’endemà el comitè d’empresa va rebutjar per unanimitat sotmetre’s a la decisió d’un tercer.

  La presidenta de la companyia, Mercedes Vidal, assenyalava dijous que era una “irresponsabilitat” que el comitè d’empresa rebutgi l’arbitratge extern i deia que “aquesta situació no l’entén ningú”. Vidal es queixava que l’única resposta del comitè a les propostes de millora que està fent l’empresa fossin “més vagues” i va advertir que ja s’ha arribat “al límit” i ja no es podran fer més ofertes. “Fins ara hem estat en una via de diàleg que ara ja no té més recorregut. Hem de replantejar-nos tots els escenaris i veure totes les sortides possibles”, apuntava.

  Per això, Vidal va anunciar que TMB ja no farà més propostes als treballadors i reunirà la propera setmana el seu consell d’administració per abordar “nous escenaris” per acabar amb la situació de “bloqueig” que viu la negociació del conveni. No obstant va garantir que no hi haurà cap lloc de treball en perill o cap pèrdua en matèria de condicions laborals i va recordar que l’anterior govern va aconseguir tancar un acord “sota l’amenaça d’un ERO”.

  Cada dilluns que hi ha vaga al metro de Barcelona el sistema integrat de transport públic de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) té unes pèrdues econòmiques de 100.000 euros, segons un informe de l’ATM. Amb la desena vaga de dilluns, les pèrdues sumaran un milió d’euros. Pel que fa als passatgers, els dilluns de vaga el transport públic de Barcelona en registra 164.000 menys que qualsevol altre dia laborable, una baixada del 5,5%. En concret, l’informe assenyala que cada dia d’aturades suposa una pèrdua de 235.000 viatgers al metro i de 13.000 a FGC.

  D’altra banda, les aturades fan guanyar viatgers als autobusos (66.500 als de TMB i 13.000 als de l’AMB), Renfe (3.500) i Tram (1.000) i sobretot al transport privat, amb un creixement de la congestió a les principals carreteres d’accés a Barcelona. La B-23, la C-58 i la C-31 a Badalona són les vies més afectades.