Desarticulat un laboratori de falsificació bitllets de cinquanta euros a Granollers

  A tres d'ells se'ls acusa de col·locar diners falsos fent compres a casetes de l'ONCE i a petits comerços de Catalunya

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un laboratori de falsificació de bitllets de cinquanta euros ubicat en un domicili de Granollers i han detingut cinc persones, quatre homes i una dona, d’edats compreses entre els 40 i els 59 anys. A tres d’ells se’ls acusa de col·locar diners falsos fent compres a casetes de l’ONCE i a petits comerços de Catalunya. El centre de producció de bitllets fraudulents estava situat a Granollers, al domicili del falsificador, de 59 anys i de nacionalitat espanyola. L’home, que té grans coneixements informàtics, ja va ser detingut els anys 1997, 2000, 2016 i 2017 per falsificació de bitllets. Els diners els produïa artesanalment sota comanda. Els detinguts van passar a disposició judicial el 22 de setembre de 2017 i la jutgessa va decretar l’ingrés a presó del falsificador i llibertat amb càrrecs per als altres quatre.

  Els bitllets falsos eren introduïts al circuit financer mitjançant el sistema del degoteig: a través de compres de productes de poc valor en petits comerços, preferentment als venedors de les casetes de l’ONCE ja que imitaven les marques tàctils dels bitllets legítims i que els invidents utilitzen per identificar els bitllets.

  La investigació policial es va posar en marxa a finals de juliol, quan es va detectar un increment de les denúncies relacionades amb bitllets falsos de 50 euros que tenien característiques de falsificació similars als diners realitzats pel falsificador els anys 2016 i 2017, quan ja va ser detingut pels mateixos investigadors en dues operacions, i van coincidir amb la sortida de la presó en llibertat provisional.

  L’operació policial va acabar el 19 de setembre, quan els investigadors seguien a Granollers a un dels col·locadors de diners falsos que s’havia de reunir amb el falsificador, que li va entregar un bitllet perquè el fes arribar a un comprador perquè en comprovés la qualitat. Gràcies a això, els mossos van poder detenir cinc persones, entre elles una dona de Girona que introduïa els bitllets a través de compres de productes de poc valor.

  La investigació va estar dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Granollers, i a l’entrada i escorcoll practicada al laboratori de falsificació a Granollers els investigadors hi van comissar bitllets falsos de 50 euros, impressions de bitllets del mateix import que s’estaven elaborant, hologrames i paper per falsificar fins a 75.000 euros, un equip multifunció, impressores i plantilles per canviar les numeracions dels bitllets falsificats.

  Els detinguts van passar a disposició judicial el 22 de setembre de 2017 i la jutgessa va decretar l’ingrés a presó del falsificador i llibertat amb càrrecs per als altres quatre.

  Els investigadors recomanen que als comerciants i ciutadans comprovin els bitllets utilitzant les recomanacions del Banc Central Europeu “Toqui, miri i giri”.