Demanen una regulació sobre les xarxes tancades de distribució elèctrica per a Tarragona

    Aquesta iniciativa podria millorar la competitivitat del sector industrial de la ciutat

    Aquest matí les administracions locals, el sector químic i representants electes per Tarragona han presentat una proposició de llei per regular les xarxes tancades de distribució elèctriquesa l’estat espanyol. Aquestes xarxes permetrien reduir els costos energètics –entre un 15% i 20%– de la factura elèctrica de les industriques químiques i petroquímiques als polígons. L’objectiu és sumar suport perquè el Congrés dels Diputats tramiti el text. “Avui el que hem fet a Tarragona és important perquè demostra la unitat de territori” ha explicat el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Josep Francesc Font.

    Les xarxes tancades són sistemes de distribució elèctrica per a zones geogràfiques amb una forta interrelació entre els seus membres, permetren que disminuir l’elevat cost elèctric de les industries col·lindants. La normativa actual no preveu aquest tipus de xarxes, fet que repercuteix directament en la competitivitat de les empreses. La proposició de llei proposa que la legislació espanyola inclogui la definició de xarxes tancades, determinar que els ingressos i despeses que generen queden excloses del sistema elèctric, establir que la seva supervisió correspon a la Comunitat Autònoma, i emplaçar a l’elaboració d’un reglament que detalli el seu funcionament en aspectes com la figura del gestor o la propietat dels actius.

    Actualment, països que competeixen directament amb el sector químic i petroquímic tarragoní (com Alemanya, Gran Bretanya o Holanda) que disposen de legislacions que incorporen aquesta figura, que està avalada per la Directiva 2009/72/CE del Parlament Europeu.

    A la trobada han assistit el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Josep Francesc Font, i ha comptat amb la participació d’alcaldes i alcaldesses de la zona, diputats i senadors per Tarragona (excepte del partit popular), i representants de les empreses i els agents econòmics de la demarcació.