Demà, 29 de març, finalitza el termini de presentació de projectes als Pressupostos Participatius

Avatar photo

El 29 de març finalitza el termini durant el qual la ciutadania pot aportar propostes -de manera presencial, online o mitjançant els formularis disponibles als equipaments municipals- per decidir alguns dels projectes d’inversions que es faran a la ciutat

Després de l’èxit aconseguit en l’experiència iniciada l’any passat, l’Ajuntament de Lleida dóna continuïtat a la iniciativa i torna a consultar als veïns el destí d’1 milió d’euros del pressupost municipal del 2018. Les propostes es poden presentar fins el 29 de març i les votacions es duran a terme al mes de juny. Durant la votació, la ciutadania podrà seleccionar un projecte gran o de ciutat, i fins a un màxim de tres projectes de barri. L’escrutini de les votacions es farà públic al juny, un cop siguin validats els resultats i havent comprovat que cadascuna de les 14 zones de la ciutat, més les EMD de Raimat i Sucs, hagin obtingut almenys un dels de fins a 50.000 euros.

Aquests projectes es classifiquen en dos grups: el de propostes grans, o de ciutat, amb un sostre d’inversió màxima de 200.000 euros (repartits amb una o diverses obres); i el de propostes de zona o barri, que es limitaran a la xifra de 50.000 euros. Així mateix, es tindrà en compte que les catorze zones o districtes que conformen la ciutat de Lleida siguin beneficiàries d’almenys un projecte cadascuna.

Èxit en l’anterior edició dels Pressupostos Participatius

Els primers Pressupostos Participatius van comptar amb fins a 164 propostes, de les quals 104 es van sotmetre a votació un cop superada la validació tècnica i s’hi va destinar un milió d’euros del pressupost municipal. Aquestes propostes van ser seleccionades en base a les votacions de 2.133 ciutadans (937 ho van fer online i 1.196 presencialment), dotant a 30 grans projectes i 74 de fins a 50.000 euros. En aquest sentit, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, destaca que dels projectes presentats l’any passat “tots estan en marxa, en fases diferents” i que la participació en les votacions es va situar per damunt de la mitjana d’altres ciutats, i que s’espera que es pugui millorar aquest any.

Al 2017, el gran projecte de ciutat més votat en els primers pressupostos participatius de Lleida va ser les reformes a la pista esportiva del pati del Centre Cívic de la Bordeta, que va obtenir 173 vots. Amb un import d’entre 50.000 i 200.000 euros, el projecte contempla el cobriment de l’espai i la implementació de vestidors i serveis i s’emmarca en l’àmbit temàtic de la promoció de la pràctica de l’esport. Dintre la categoria de grans projectes, darrere del guanyador, les dues propostes que van rebre més suport van ser la Seguretat al Camí de l’Albi, a l’Horta, en l’àmbit d’infraestructures urbanes i mobilitat, i parcs per a gossos als barris, dins del paisatge urbà i medi ambient.

Com presentar propostes i votar en els 2ns Pressupostos Participatius de Lleida

Els Pressupostos Participatius estan oberts a tota la ciutadania i tothom pot dir la seva a través de tres vies: de manera presencial, assistint a les reunions dels Consells Territorials; fent aportacions mitjançant el tràmit onlinedisponible al web de la Paeria; mitjançant els formularis disponibles als edificis i equipaments municipals. Referent a aquesta opció, l’Ajuntament posa a disposició dels lleidatans i lleidatanes un a sèrie de formularis en què es requereix la identificació de la persona i/o entitat que presenta el projecte, un breu descripció de la proposta i la redacció dels objectius que es preveuen assolir amb la realització del projecte que s’ha proposat. La data límit de presentació de projectes fins el 29 de març, tant de manera presencial com mitjançant el tràmit online.

Enguany, aquest 2018 s’ha avançat el calendari per tal de facilitar la tasca dels serveis tècnics municipals. Una comissió tècnica municipal s’encarregarà de validar-les durant el mes d’abril. Alguns dels requisits per admetre-les són no superar el límit econòmic establert, que les peticions facin referència a una competència municipal i que siguin factibles tècnicament i jurídicament.

Després de la selecció de projectes, aquests seran sotmesos a consulta mitjançant el vot lliure dels veïns i veïnes dels diferents districtes (zones o barris) de la ciutat. Les votacions podran fer-se per Internet entre l’1 i el 21 de juny i presencialment del 18 al 21 de juny en els següents punts de votació:

  • 18 de juny: als Centres Cívics de Sucs, Raimat i Llívia.
  • 19 de juny: als Centres Cívics de Mariola i Ereta i a l’Auditori Municipal Enric Granados.
  • 20 de juny: als Centres Cívics de Bordeta, Cappont i Magraners.
  • 21 de juny: als Centres Cívics de Balàfia, Pardinyes i Secà.

Les persones interessades en votar de manera presencial al entres Cívics disposaran de l’ajuda de personal municipal per aclarir-los-hi qualsevol dubte. Tanmateix, qualsevol persona empadronada a Lleida i major de 16 anysa data 29 de maig de 2018, podrà votar en els Pressupostos Participatius, seleccionant un màxim de 4 projectes: 1 gran projecte i fins a 3 projectes de barri o zona.

Des de la Paeria recorden que, per a més informació, poden dirigir-se a l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC), a la Regidoria de Participació Ciutadana o al web dels Pressupostos Participatius de la Paeria (www.paeria.cat/pressupostosparticipatius), així com fer consultes per correu electrònic a [email protected].

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La venda de Gecohsa seria una opció per paliar la situació de l’Hospital Sant Joan

Notícia següent

Lleida diu la seva en els Pressupostos Participatius de la Paeria

Notícies relacionades