El consell d’administració de l’EMU de Lleida aprova el pressupost 2018 i preveu beneficis de 216.293 euros

  L'equip de govern socialista confia que segueixi la millora en la venda de sòl, amb la previsió d'incrementar l'any vinent un 40% els ingressos per aquest concepte

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  L’Empresa Municipal d’Urbanisme de Lleida ha celebrat aquest dijous el seu consell d’administració, que ha aprovat els comptes per a l’any 2018 en què es preveu uns beneficis de 216.293,68 euros. Per l’any vinent s’espera que continuï la millora en la venda de sòl i que els ingressos per aquest concepte augmentin un 40%. El consell ha constatat l’evolució positiva de l’endeutament de l’EMU, que en el període 2014-18 es veurà reduït en 10,1 milions d’euros, un 14,2% menys, en passar de 70,9 a 60,8 milions d’euros. Durant l’any 2017 el deute total de l’EMU s’ha reduït en 2.568.861,49 euros respecte a l’exercici 2016 i per a l’any 2018 es preveu amortitzar més deute per un import total de més de 4 milions d’euros. Els comptes s’han aprovat amb set vots a favor, dels representants del PSC, Cs i PP, i cinc en contra, dels representants del PDeCAT, ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP.

  La millora del sector immobiliari també ha permès incrementar en un 19% els ingressos de l’EMU per venda de terrenys de l’any 2017 respecte al 2016. La societat ha venut enguany sòl per un import total d’1.161.532,12 euros i amb vista a 2018 espera un incrementar en un 40% aquesta xifra. Les dades són especialment positives si es té en compte que l’any 2015 i els anys anteriors gairebé no es va poder vendre res per la difícil situació del mercat immobiliari, segons han explicat des de l’equip de govern socialista.

  En canvi, s’han reduït els ingressos de l’EMU per lloguers, fruit de l’adaptació de les rendes de famílies vulnerables a la legislació catalana d’Habitatge. Tot i així, la previsió de tancament pressupostari per al 2017 és d’un resultat positiu de 189.649,19 euros, mentre que el pressupost per 2018 preveu que els beneficis augmentin fins als 216.293,68 euros.

  ERC demana la dissolució de l’EMU per “inviable”

  El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria ha demanat de nou la dissolució de l’EMU per “inviable” i “perquè només exerceix com a entitat gestora de lloguers d’habitatges socials, funcions que es podria fer des d’una simple Oficina Local d’Habitatge”. Segons Josep Maria Baiget, portaveu del grup republicà, mantenir l’empresa municipal “costa massa diners al consistori, quan l’organisme tampoc compleix amb els objectius pels quals es va crear”. Per Baiget, l’EMU és una “sobre carga innecessària” de despesa a l’Ajuntament, “el qual cada any ha d’injectar-li gairebé 4 milions d’euros per garantir-ne la seva viabilitat, sense comptar el deute que té ja acumulat amb la Paeria de més de 10 milions d’euros, per crèdits i pagaments diversos”.
  Així mateix, des d’ERC tampoc creuen que les previsions de l’organisme per a l’any vinent “s’ajustin a la realitat”. “Les previsions pel que fa als ingressos vinculats a la venda de terrenys són massa optimistes i més veient com han anat aquests darrers anys”, ha assenyalat. A més, Josep Maria Baiget ha remarcat que el deute a curt termini també augmenta.

  La Crida vota en contra de la proposta de pressupostos de l’EMU

  Per la seva banda, des de la Crida-CUP considera que la proposta de pressupostos de l’Empresa Municipal d’Urbanisme són una “continuïtat” dels anteriors, ja que “cronifiquen els problemes actuals de l’EMU: la dependència excessiva del finançament de l’Ajuntament”. El regidor Pau Juvillà ha assegurat que “la Paeria preveu un increment de venda d’immobles, quan no va assolir el nivell previst per al 2017”. També ha lamentat que “els comptes no expliquen com es tornarà el crèdit de 544.221 euros que va concedir la Paeria per pagar els proveïdors de l’EMU”.