Comencen les xerrades del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans

  Ciutats Defensores dels Drets Humans és una campanya que per primera vegada s'organitza a nivell de país

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  El programa Ciutats defensores dels Drets Humans, que a Reus impulsa la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència s’inicia aqiest dimarts, 10 d’abril amb les xerrades del colombià Edilberto Daza, defensor dels drets civils i polítics; i l’hondureny Patricio Vindel, defensor dels drets LGTBI. Vindel oferirà la única xerrada oberta al conjunt de la ciutadania, amb una tertúla debat, a les 19:00h, al Centre Cívic Migjorn. La resta de xerrades tenen lloc en diferents instituts de la ciu tat i van dirigides als alumnes de 3r d’ESO.

  Ciutats Defensores dels Drets Humans és una campanya que per primera vegada s’organitza a nivell de país, amb la participació de deu municipis catalans coordinats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Sis activistes de drets humans procedents de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i l’estat espanyol visitaran aquests municipis entre el 9 i el 14 d’abril per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. Reus forma part d’aquests 10 municipis i rebrà quatre d’aquests defensors, que portaran a terme tasques de sensibilització en tres instituts de la ciutat i amb un acte obert al conjunt de la ciutadania.

  Defensors dels drets humans a Reus
  Els defensors dels drets humans que participaran de les activitats programades a Reus són aquestes persones:

  • Chema Caballero (Estat espanyol), defensor dels dret dels infants i defensor de la pau: Exmissioner i cooperant especialitzat en la reinserció del nens soldat a l’Àfrica. Coordinador de l’ONG DYES i articulista a Mundo Negro digital i el blog “África no es un país” vinculat al diari El País.
  • Yolanda Oquelí (Guatemala), defensora dels drets mediambientals: Líder de l’organització Frente Norte del Área Metropolitana (FRENAM – Resistencia La Puya), contraria al projecte miner aurífer “El tambor” a Guatemala. Va ser ferida per arma de foc a causa de la seva significada oposició a la mina d’or que es començava a construir a la seva localitat. La seva família i també casa seva han patit amenaces i atacs. Durant mesos va haver de canviar constantment de vivenda per conservar la seva integritat física. Des de 2012 Yolanda i la seva família gaudeixen de la protecció estatal de Guatemala gràcies a la Comisión Interamericana de Derechos Humanos.
  • Edilberto Daza (Colombia), defensor dels drets civils i polítics: Líder camperol dels departaments de Meta i Guaviare. És dirigent de la Fundación DHOC i la Asociación Campesina de Medianos y Pequeños Productores del Río Cafre (Agroguejar-Cafre), a través de les quals ha treballat durant 35 anys com a defensor dels drets humans i ha realitzat diverses denuncies per violacions d’aquests drets. Per aquests motius ha partit amenaces de mort, ha estat seguit i estigmatitzat per part de grups insurgents i es troba desplaçat al departament de Meta, Colòmbia.
  • Patricio Vindel (Hondures), defensor dels Drets LGTBI: Activista hondureny pro-drets LGTBI i co-fundador de l’Organització Pro Unió Ceibeña OPROUCE durant més de 8 anys, ara refugiat a l’Estat espanyol. OPROUCE treballa amb la població LGTBI en la defensa i promoció dels drets humans per a aquesta comunitat, desenvolupant diferents programes, com investigacions de les violacions que pateix la població transsexual per part de la policia hondurenya o programes de prevenció del VIH. A causa del seu treball, va ser amenaçat de mort i va patir persecució, per la qual cosa va haver de sortir d’Hondures i sol·licitar asil a Espanya fa 4 anys.