Comença la transformació del Mercat Central amb l’enderroc de les primeres parades

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Amb l’objectiu de reordenar la superfície de venda i crear espais comuns lliures, adaptats per a consumir els productes de les parades al mateix recinte i ampliar les zones de pas, aquest estiu s’enderrocaran quatre parades buides al Mercat Central, un pas més cap a la transformació comercial iniciada des de l’Ajuntament de Reus i Reus Mobilitat i Serveis. L’espai lliure s’equiparà amb una zona de taules i cadires preparades per a la degustació.

El Ple de 19 de juliol de 2019 va autoritzar l’empresa municipal a suprimir 4 parades del Mercat Central, concretament els números 49, 50, 53 i 54, parades buides des de fa temps. Està previst que aquest juliol es facin els treballs d’enderroc i l’adequaicó de l’espai resultant com una zona comuna de degustació.

El 19 de juny de 2020 la Junta de Govern Local va autoritzar la supressió de 4 parades més amb el mateix objectiu. En aquest cas són els números 167, 168, 171 i 172, parades situades just a l’altre extrem del Mercat Central, per equilibrar la dotació d’espais comuns. Es tracta de parades pròximes a l’accés més transitat del mercat, a tocar de la cafeteria i de l’accés a l’autoservei Spar, prop de la façana lateral del carrer de Sardà i Cailà.

Un cop s’enderroquin també aquestes parades, es dotarà l’espai amb el mateix paviment i mobiliari que el primer.

Una terrassa coberta dins del Mercat
Una estructura de fusta emmarcarà el nou espai, que s’ha plantejat com una terrassa. S’equiparà amb varietat de mobles per a provocar diferents usos: cadires amb braços i taules baixes, cadires i taules tipus bar, i una barra de fusta amb tamborets. Els materials principals són la fusta i el ferro, tenint en compte l’ús intensiu i la facilitat de neteja. El paviment és exterior, resistent i triat per contribuir a l’aspecte d’una terrassa a l’interior del mercat.

El regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, destaca els eixos de la transformació comercial del Mercat Central: «Aquests canvis van en la línia del que ja s’ha fet en altres mercats de Catalunya amb experiències favorables. Apostem per actualitzar i modernitzar les instal·lacions, ampliar l’oferta i afegir-hi serveis per atendre les noves demandes dels clients. La creació dels espais de degustació és una de les accions immediates, però no l’única: el 30 de juny s’acaba el termini per optar a una de les parades buides i abans de final d’any s’aplicarà la modificació horària.»

Els eixos d’aquesta transformació es basen en els estudis encarregats els darrers anys. L’Ajuntament de Reus, a través de l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, va encarregar a l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona un estudi comercial dels Mercats de Reus amb l’objectiu d’adoptar mesures per adaptar els mercats al segle XXI. En el cas del Mercat Central, l’estudi de març de 2017 s’encarrega poc temps després dels 25 anys de la reobertura i la gran transformació que va suposar l’aparcament de les Oques, la reforma de tot l’edifici i de la superfície destinada a la venda al públic. Les concessions vigents no acaben fins al 2041.

Més recentment, l’estudi elaborat per identificar les barreres a la compra en el Mercat Central, realitzat per CERES el setembre de 2019, també apunta diversos aspectes per incentivar la compra relacionats amb la millora de l’horari d’obertura i la incorporació del servei de degustació i restauració com promoure i facilitar l’adaptació i ampliació de les parades actuals per tal de poder obrir més hores i prestar nous serveis a les mateixes parades. També recomanava acompanyar l’ampliació horària d’una campanya de comercialització per incorporar noves activitats i omplir les parades buides, amb productes que es puguin consumir in situ. Justament, ja es treballa per alliberar espai i crear zones comunes destinades a la degustació.

Millora de les parades actuals
A més de l’enderroc imminent d’algunes parades, una altra línia de treball per eliminar parades desocupades ha estat l’oferiment de llocs als concessionaris actuals per ampliar i renovar les parades existents. Més de cinc parades ja han manifestat el seu interès per créixer i, a banda, cinc parades més es reformaran completament.