Un centenar de voluntaris restauren les trinxeres de Montgai

    S'han format set grups de treball per refer la major part de les destrosses i a partir l'espai tornarà a ser visitable

    Un centenar de voluntaris ha respost a la crida per participar als treballs de restauració de les trinxeres republicanes dels Tossals de Montgai (Noguera) que uns vàndals van destrossar fa tres setmanes. S’han format set grups de treball supervisats que s’han repartit diferents tasques, des de retirar les pedres que impedien l’accés als búnquers, arreglar els sacs de formigó dels pous de tirador i les fustes que protegeixen les trinxeres i refer l’entrada i la teulada del refugi antiaeri. Els treballs més tècnics de restauració els durà a terme una empresa especialitzada però amb l’acció que s’ha fet aquest dissabte l’espai es podrà reobrir a les visites del públic. L’Ajuntament de Montgai ha volgut aprofitar l’interès que ha generat la recuperació de les trinxeres republicanes per organitzar una jornada pedagògica amb visites tant a aquest espai com en d’altres indrets del Memorial Democràtic que hi ha al municipi.
    Les destrosses es va fer l’última setmana de desembre, entre Nadal i Cap d’Any. Després de descobrir els desperfectes el passat 3 de gener, l’Ajuntament de Montgai va presentar denuncia als Mossos d’Esquadra, que van obrir una investigació. De moment encara no se sap qui ha estat l’autor o autors dels danys, que tot apunta que es van fer sense cap tipus de motivació política. El consistori també va optar per tancar provisionalment l’espai per evitar riscos als visitants.

    A la jornada de restauració de les trinxeres hi han acudit voluntaris d’arreu de les comarques de Lleida i el material d’obra també s’ha cedit desinteressadament una empresa de construcció. Tot i lamentar l’acte vandàlic, l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha destacat que “la part positiva és la bona resposta ciutadana i la sensibilitat social que s’ha demostrat per recuperar l’espai, s’ha ofert moltíssima gent a venir”.

    Les trinxeres dels Tossals de Montgai les va construir el bàndol republicà per defensar-se dels atacs de les tropes franquistes durant la Guerra Civil. Formen part dels espais del Memorial Democràtic i es poden visitar des de l’estiu del 2010.