Bona acollida a la jornada “Envelliment LGTBI: trencant barreres”

  La jornada, que es va realitzar a la biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges, va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones, i va incloure tres ponències

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Imatge de la jornada. Cedida

  El Consell Comarcal del Garraf va organitzar el passat 14 de novembre la jornada “Envelliment LGTBI: trencant barreres”. La jornada, que es realitzar a la biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges, va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones i va incloure tres ponències.

  Rosa Ramírez, psicòloga i responsable del Servei d’Atenció Integral (SAI Garraf) del Consell Comarcal del Garraf, va iniciar la jornada amb la ponència: “Envelliment LGTBI: una realitat invisibilitzada”. Ramírez va ressaltar algunes de les dificultats que troba la gent gran LGTBI com el rebuig de les amistats i la manca de suport familiar, raó per la qual algunes persones decideixen ocultar la seva sexualitat o identitat de gènere. La psicòloga va destacar que aquesta discriminació és més aguda en el cas de les persones transsexuals i bisexuals.

  Tot seguit, Fernando Fuster-Fabra Fernández, membre de SVS – Acció en Blau i Paulina Blanco, representant de la Fundació Enllaç van fer la ponència “Drets i dignitat de les persones grans LGTBI”, en què van defensar la necessitat de poder envellir amb una pensió digna, accés a l’habitatge i als serveis socials, amb possibilitat de participació ciutadana, amb respecte per part de tothom i en un entorn lliure de discriminacions.

  Després, es va dur a terme la taula rodona “Bones pràctiques en l’àmbit de la gent gran LGTBI”, a càrrec de Sara Nin, infermera de l’Hospital Joan Baptista de Sitges i Ana Sanz, responsable de Cugat Residencial de Vilanova i la Geltrú. Les dues expertes van explicar que, en els darrers anys, als seus centres s’han adequat els espais i serveis a les necessitats de les persones LGTBI, s’ha fomentat la formació del personal dels hospitals i s’ha adequat el llenguatge a les persones usuàries i les seves famílies.

  Com a part de les conclusions, es va destacar la necessitat de crear serveis específics per a persones grans LGTBI, incrementar la formació dels i les professionals dels centres sanitaris i augmentar la pedagogia per tal que la societat accepti la diversitat de les famílies i d’orientació sexual.

  La jornada va comptar amb la participació del conseller delegat de gent gran, Nelson Araújo i de la regidora de joventut de Sitges, Júlia Vigo. Aquesta jornada s’emmarca dins el pla de treball del Consell Comarcal del Garraf en l’àmbit de la gent gran, i compta amb la participació del Consell Consultiu de la Gent Gran.