Els assistents al Museu de Reus podran veure ‘in situ’ la restauració d’una verge

Avatar photo

En el marc d'aquesta iniciativa també es realitzaran tres conferències, el 17 i 26 d'abril i el 8 de maig, a les 19h

El Museu de Reus oferirà a la ciutadania poder veure in situ la restauració d’una marededéu adormida tardogòtica els dijous i divendres de cada setmana, fins que finalitzin els treballs. D’aquesta manera, es visibilitzarà tota la feina interna de l’equip del museu i que culmina amb les obres exposades, que és la part visible pels visitants. El Museu de Reus compta amb un servei de restauració que té per objectiu assegurar una correcta conservació de les obres. La verge que es restaurarà, considerada del segle XV, és una novetat que ha arribat al Museu de Reus des de l’església prioral de Sant Pere.

Per primera vegada, els assistents al Museu de Reus podran veure en directe la restauració d’una verge adormida (o marededéu). Aquesta iniciativa permetrà donar visibilitat al “treball intern” del Museu de Reus, com ha destacat l’alcalde, Carles Pellicer. Aprofitant que la peça no es pot moure, va sorgir aquesta la idea de manera que els assistents “podran veure el procés”, segons ha apuntat Ferran, fins que finalitzin els treballs de restauració, pels quals no hi ha una data concreta. Segons ha explicat Ferran, en els treballs de restauració se sap quan es comença però no quan s’acaba.

La restauració de la Verge adormida tardogòtica -que anirà a càrrec de la restauradora del museu, Anna Miralles- consistirà en “la neteja i consolidació de la pintura”, com també caldrà esclarir si les esquerdes que presenta la figura es deuen a la seva construcció “en tres peces”, o bé són desperfectes. Aquesta figura, del segle XV i d’estil tardogòtic, podria provenir de la Guerra Civil, segons ha apuntat el director del Museu, ja que la majoria de peces d’aquest estil provenen d’aquesta època. La imatge que es restaurarà va ser venerada fins a mitjans del segle XIX a l’antic altar de Sant Antoni Abat de la Prioral i s’exposava amb la seva llitera al centre de la nau durant la festivitat de l’Assumpció. La devoció a la Mare de Déu d’Agost és molt present a la cultura catalana i al seu voltant se celebren una gran quantitat de festes locals arreu del país. La iconografia mostra aquesta advocació mariana com una dona en posició horitzontal, anomenada marededéu «del llit», morta, gitada o adormida.

Conferències i visites

En el marc d’aquesta iniciativa, s’organitzen també tres conferències, que es realitzaran totes a les 19. La primera tindrà lloc el dimarts 17 d’abrils, a càrrec de Marc Ferran i Anna Miralles, i es tractarà ‘La imatge reusenca de la marededéu adormida’. La següent xerrada, sota el títol ‘El teatre assumpcionista’, anirà a càrrec de Francesc Massip, el 26 d’abril. L’última conferència, de Joan Roig i Montserrat, portarà el títol Goigs i tradició popular a l’entorn de la Mare de Déu d’Agost i tindrà lloc el 8 de maig.

Qualsevol persona que vulgui veure en directe la restauració de la verge adormida, ho podrà fer els dijous i divendres. Així mateix, també es realitzaran visites escolars concertades, a partir del 19 d’abril, els dijous i divendres al matí, entre les 10h i les 10:30h.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès condemna l’atac amb perdigonades que ha rebut un veí del municipi a casa seva

Notícia següent

El PP del Vendrell proposa reforçar la vigilància contra el ‘top manta’ amb la Policia espanyola i la Guàrdia Civil

Notícies relacionades