La conselleria d’Igualtat, Polítiques Feminismes i LGTBI+ de l’Ajuntament de Tarragona ha posat en marxa un nou projecte que permetrà la creació d’espais segurs a la ciutat i formarà agents de prevenció contra les agressions masclistes i LGTB-fòbiques. És la Xarxa NOA (No a les Agressions, no a les violències masclistes) amb la qual el consistori tarragoní pretén continuar treballant en la lluita contra aquestes conductes des de la corresponsabilitat comunitària.
La Xarxa NOA busca promoure aquesta corresponsabilitat comunitària a través de la formació d’agents de prevenció, tant en equipaments municipals com en espais privats (establiments d’oci i locals comercials, de restauració i qualsevol espai que es vulgui adherir). Els espais adherits a la Xarxa Noa com espais segurs estaran identificats mitjançant cartells i oferiran informació sobre on accedir si es necessita ajuda o assessorament. A la vegada, les persones referents dels espais segurs rebran formació per esdevenir agent NOA i saber com intervenir davant de conductes masclistes. Les persones que exerceixin conductes masclistes dins d’aquests espais seran advertides envers la no tolerància d’aquestes conductes i convidades al canvi si vol continuar a l’espai.
La Xarxa NOA s’ha presentat aquest dimarts al matí a càrrec de la consellera d’Igualtat, Polítiques Feminismes i LGTBI+, Cecilia Mangini, qui ha destacat que la seva posada en marxa “és una mostra clara del nostre compromís per convertir Tarragona en un espai segur per a tothom, on no hi hagi cabuda per a les violències masclistes ni LGTB-fòbiques. La corresponsabilitat comunitària és clau per prevenir i erradicar aquestes agressions”. Mangini també ha subratllat que “tota la ciutadania i els agents del territori tenen cabuda en aquest projecte per aportar el seu granet de sorra perquè Tarragona sigui una ciutat molt més segura”.
Una xarxa oberta a tota la ciutat que ofereix formació a càrrec dels professionals del Punt Lila i Arc Iris
La formació dels agents NOA anirà a càrrec de l’equip professional del Punt Lila i Arc Iris, amb un programa i materials específics. L’objectiu d’aquesta formació serà facilitar informació sobre què és un espai segur i dels recursos als quals es pot accedir si necessita ajuda o assessorament. Mitjançant aquestes sessions formatives es dotarà els agents NOA de recursos com a persones referents per poder intervenir en diferents situacions.
En les sessions formatives també es donaran eines i recursos d’autoprotecció i autodefensa en espais d’oci i festa, com per exemple un tapagot, un material preventiu per la submissió química. Aquest tapagot es dispensarà en llocs específics adherits a la campanya i en espais de festa.
Suports adaptats a cada àmbit d’actuació
Els materials i els missatges del projecte s’adaptaran a les característiques de cada espai adherit. S’ha posat en marxa un pla de comunicació amb l’objectiu de fer difusió i donar a conèixer la Xarxa NOA per ampliar les adhesions. Entre els materials elaborats, es troben una guia per a la creació d’espais segurs NOA adreçada als establiments adherits, cartelleria, fulletons informatius i marxandatge de promoció.