Agnès Ferré supera la moció de censura i segueix com alcaldessa de La Bisbal del Penedès

  Els regidors d'ERC-AM i la regidora no adscrita Maguy Antolín s'han abstingut a realitzar la votació de la seva pròpia moció i han abandonat el ple

  Tot apuntava que el ple extraordinari que se celebrava avui a les 12 del migdia a l’ajuntament de La Bisbal del Penedès seria mogut i així ha estat. Una sala de plens abarrotada de gent volia saber què és el que passaria un cop es votés la moció de censura que podia treure al PDeCAT del govern i posar com a alcaldessa a la regidora no adscrita.

  El ple ha començat amb l’explicació del secretari indicant que en base a l’article 197.3 de la Llei Orgànica del Regimen Electoral General i com la regidora Maguy Antolín havia passat a ser no adscrita en expulsar-la el PSC, perque prosperés la moció havia de comptar amb set vots a favor en comptes dels sis que serien la majoria absoluta.

  A partir d’aquell moment s’ha constituït la taula amb Pilar Verdun regidora d’ERC-AM i Leo Uceda regidora del PDeCAT ja que ha d’estar constituida per la regidora més gran i la més jove.

  Un cop constituida, Antolín ha tingut quinze minuts per exposar els motius que li han portat a fer la moció de censura. Abans però, ha indicat que ella no tenia cap notificació del partit que indiqués que l’havien expulsat però que a més, “la llei l’ampara pel fet que l’expulsat té dret a fer al·legacions”. Antolín també ha explicat que seguia sent militant de ple dret i regidora del PSC ja que “cumpleixo amb els requisits legals”.

  Els motius que han promogut la moció de censura

  Els motius que Antolín ha explicat han estat bàsicament els mateixos que va indicar al seu comunicat el passat dia 7 d’agost i que vam publicar de forma íntegra. També ha indicat que ha estat un decisió molt meditada.

  Els motius:

  Que des de fa mesos, el PDeCAT:
  – No comparteix informació municipal amb el seu soci de govern, que ha d’informar-se per la premsa. El PDeCAT nega reiteradament la informació municipal transcendental al seu soci, la qual cosa provoca una perduda de confiança absoluta, una falta de transparència evident, també en no permetre la presència del soci de govern en les reunions amb preses de decisions fonamentals per al futur del municipi.

  – Obstaculitza sistemàticament el bon desenvolupament dels projectes del soci de govern, com per exemple, no permetre una junta de govern extraordinària per aprovar el projecte de rehabilitació de les antigues cases dels mestres, i posant traves administratives sistemàtiques frenant el bon desenvolupament administratiu dels seus projectes.

  – Pren decisions unilaterals, sense comptar amb el seu soci de govern. El que provoca una frustració política decebedora, una falta de respecte i consideració sense igual, i demostra tal prepotència que la incompatibilitat política és un fet i una evidència.

  – No compta amb el seu soci de govern, ni se l’informa dels actes institucionals, recepcions, i es fan fotos governamentals aprofitant que el soci de govern no ha estat convidat.

  – No permet al soci de govern participar en l’organització, ni fer propostes per a l’FM, Reis, o qualsevol altre esdeveniment.

  – Interfereix i pren decisions en les regidories del soci de govern, però el viceversa no està permès.

  – No governa per tots els bisbalencs. Solament es preocupa per “els seus”. No s’ha ocupat del manteniment de les urbanitzacions durant l’any. Solament es dedica al nucli.

  – Prejudicis socials i culturals nefasts, fent diferències entre “Villarriba” i “Villabajo”.

  – Davant aquesta situació, s’ha creat un clima de tensió insostenible, la qual cosa dificulta encara més la labor del soci de govern, i provoca les faltes de respecte a nivell personal per part del PDeCAT.
  Antolín també ha indicat que “com a primera tinent alcalde considero que el PDeCAT va trencar unilateralment el pacte de govern fa mesos”.

  Així mateix també ha retret al PSC de La Bisbal del Penedès la seva actuació durant els últims mesos.

  La defensa del PDeCAT

  Un cop Maguy Antolín ha exposat els motius, li ha tocat el torn de rèplica a l’alcaldessa Agnès Ferré. Ferré ha explicat que durant la campanya electoral del 2015 la senyora Antolín va escriure un blog en el que es va dedicar a acusar a ERC de dictadors, de pràctiques de males arts, de manca de transparència i d’haver escrit literalment “aplaudo a todos los bisbalencs por soportar la mayor dictadura municipal de nuestra historia, la de un gobierno de que se dice de ERC, insensato, manipulador y anti democrático” (aquest text està extret del blog de Maguy Antolín i és literal).

  Ferré també ha preguntat que quins projectes tenien i com afrontarien aquests mesos en cas que la moció prosperés i ha recordat que el Sr. Puigibert té un judici pendent i que, alguns dels regidors actuals tenen temes pendents a la Fiscalia.

  Agnès ha defensat que “mai hem enganyat sobre el projecte que vam presentar al 2015 i l’hem fet més gran amb les propostes que hem anat rebent” i ha explicat que davant l’expulsió d’Antolín del partit i segons la LOREG necessitava set vots per que fos alcaldessa.

  ERC contraataca

  La regidora d’ERC Pilar Verdún ha atacat l’alcaldessa dient-li que “el defecte que teniu és que sou uns prepotents” i li ha dit que no ataqués tant a ERC quan ells mentre van governar i fins i tot amb altres socis, mai els hi van fer una moció de censura.

  Verdún s’ha dirigit al secretari dient-li que Antolín encara pertanyia al PSC i que tenia el dret a votar i a defendre’s. Verdún li ha dit al secretari que “els tribunals són molt clars, per tant reiterem que la Sra. Antolín manté tots els drets com a regidora del PSC” i ha defensat que l’article de la LOREG el va deixar invalidat el Tribunal Constitucional i que Antolín tenia dret a votar com a regidora del PSC.

  Discrepàncies jurídiques amb el secretari abans de la votació

  Pilar Verdun ha exigit al secretari que truqués en aquell moment a Governació i que si no era així “anirien als tribunals. Antolín també en aquesta sintonia ha dit que “no era legal el que s’estava fent i que s’havien vulnerat els drets fonamentals de les persones”.

  L’abstenció de la votació dels regidors d’ERC i la regidora no adscrita

  El secretari ha intentat argumentar jurídicament l’article 197.3 de la Llei Orgànica del Regimen Electoral General amb els regidors de l’oposició, però els regidors d’ERC i la regidora no adscrita han amenaçat dient “ens anem als jutjats”.

  Moment de l’abandonament de la sala de plens dels regidors d’ERC i Maguy Antolín. (La Ciutat BP)

  Finament la votació, els regidors que havien promogut la moció de censura, és a dir els cincs regidors d’ERC-AM i la regidora Maguy Antolín s’han abstingut de votar i han abandonat el ple abans que s’aixequés i, els regidors del PDeCAT han votat en contra, donant com a resultat que la moció de censura no ha prosperat i que Agnès Ferré segueix com a alcaldessa.

  De fet i segons hem consultat amb fonts jurídiques, ERC i la regidora no adscrita no poden impugnar el ple ni la moció ja que no s’han abstingut de votar.

  Agnès Ferré manté l’alcaldia i surt reforçada

  Alcaldes i regidors del PDeCAT i del PSC d’altres municipis de la comarca han volgut felicitar a tot l’equip de govern així com a l’alcaldessa que malgrat l’amenaça de la moció de censura, l’ha salvat i ha sortit reforçada.

  Vídeo complet de la moció de censura

  Des de La Ciutat del Baix Penedès hem retransmés en directe tot el ple extraordinari el qual podeu veure en diferit aquí.