Adjudicades les obres per contenir les inundacions al torrent de la Casa Nova de Segur de Calafell

  És una de les principals actuacions del pla de xoc contra els efectes dels aiguats

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  L’Ajuntament de Calafell ha adjudicat les obres del projecte per prevenir les inundacions a la part baixa del torrent de la Casa Nova, al nucli de Segur de Calafell. És una de les principals actuacions del pla de xoc contra els efectes dels aiguats al municipi i ha recaigut en Sorea, que farà els treballs per un import de 78.735,29 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució de sis setmanes.

  El tram de torrent on es treballarà és el comprés entre el carrer Andorra i la carretera C-31. L’objectiu és retenir el cabal de les torrentades en un punt crític, ja que aigües avall, passada la carretera i la via del tren, es produeixen importants inundacions. L’obra que caldria fer en aquest indret té un cost molt elevat i no depén de l’Ajuntament, però hi ha la possibilitat de pal·liar el problema retenint la rierada aigües amunt i deixant anar el cabal poc a poc.

  Per això, es construiran gabions, unes preses de retenció que contenen l’aigua que baixa, com les que ja hi ha des de fa anys al torrent de la Casa Vella, també just abans d’arribar a la carretera. L’Ajuntament aposta per aquesta fórmula perquè, amb poc cost, s’aconsegueix un resultat molt eficaç. El regidor d’Urbanisme, Miguel Ángel Perín, explica que un dipòsit soterrani costà prop d’un milió d’euros i un gabió, uns 30.000, però la capacitat de controlar la inundació és pràcticament la mateixa.

  També es farà un sorral, un tanc que redueix la velocitat de l’aigua que baixa i fa que, per decantació, una part dels materials sòlids que arrossega s’hi dipositi i no embussi conduccions que pugui haver-hi més avall. Així mateix, es cobrirà el tram entre la carretera i la via del tren. I es construirà un deflector de cabal, que desviarà part de la torrentada cap a desaigües soterranis d’altres carrers, de forma que l’aigua es repartirà i no sortirà per un sol punt.

  Una altra actuació prevista en el projecte és la neteja a fons del pas del torrent per sota de la C-31. És una de les mesures generals del pla de xoc contra les inundacions, perquè una part del problema és la brutícia acumulada, que en disminueix fins a més del 50% la capacitat de desguàs. Segons Perín, “hi ha molta inversió feta en la prevenció de les inundacions, però algunes obres no funcionen a ple rendiment. Per això, amb un bon manteniment i poca inversió podrem assolir una millora important”.

  Aquesta obra es fa amb una subvenció de 47.436,38 euros de l’Agència Catalana de l’Aigua, que cobreix una part important del cost.