A partir d’avui es permet la retirada de fruita dins la quota acordada per Brussel·les

  Les retirades tindran caràcter retroactiu des de passat 3 d'agost i el sector reclama més mesures per reactivar econòmicament els productors, molt castigats per la crisi de preus

  El Ministeri d’Agricultura ha informat aquest dilluns al sector agrari que a partir d’avui dimarts es podran començar a sol·licitar les retirades de fruita dolça de pinyol previstes en la quota de 20.000 tones acordada la setmana passada per la Comissió Europea. Segons ha explicat un dels assistents a la trobada, Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, s’ha aprofitat la reunió per reclamar més mesures per reactivar econòmicament els productors, molt afectats per la crisi de preus que es remunta a fa tres anys amb el veto rus.

  Una d’aquestes passaria per un increment de subvenció de les pòlisses 2018. Cal recordar que el sector demanava que la quota de retirades de fruita fos de fins a 40.000 tones, de manera que tot i que valoren positivament la previsió de Brussel·les, la consideren insuficient.

  La retirada de fruita es porta a terme per poder alleugerir el mercat, ja que actualment les càmeres frigorífiques estan saturades de producte que es porta collint des del juny i això provoca que no hi hagi sortida de tot el que s’ha de collir ara. Pagesos catalans i aragonesos van portar a terme una gran mobilització divendres passat a Soses, on es va tallar en fins a tres ocasions l’autovia A-2 per mostrar el seu malestar. Tot i que celebren que Brussel·les autoritzi retirada de producte, consideren que és insuficient, ja que hauria de ser de fins a 40.000 tones.

  Pere Roqué ha destacat que aquestes primeres 20.000 tones de retirada s’han aconseguit ”gràcies a l’esforç” de tot el sector, ja que es porten a terme reivindicacions i protestes des del primer dia de la campanya de la fruita, ja que es preveia que la crisi de preus perduraria. Segons Roqué, els passos a seguir ara demanen sol·licitar la retirada i això s’ha de revisar per part del Departament d’Agricultura, que ha de certificar la quantitat de quilos i que aquests estiguin en bon estat. En aquest sentit, ha previst que en una setmana o deu dies es podria començar a materialitzar aquesta retirada.

  Roqué ha plantejat als responsables del ministeri més mesures per fer front a la situació del sector com l’increment de subvenció de les pòlisses 2018 per part d’ENESA-Entitat Nacional de Seguros Agrarios (Pla d’Assegurances Agràries 2017). També altres com la bonificació de les quotes de la Seguretat Social d’Autònoms dels Agricultors Professionals des de l’1 de juny de 2017 a l’1 de juliol del 2018 i la bonificació de les quotes empresarials liquidades a final de mes en el mateix període o rebaixes fiscals de mòduls en la Renda 2017. Asaja també demana l’aplicació de crèdits a interès zero per pal·liar les pèrdues de la campanya 2017.

  Des del sindicat JARC-COAG, també presents a la reunió a Madrid, s’ha demanat que les retirades siguin molt ”contundents i rigoroses”, per vetllar que la qualitat de la fruita retirada, tenint com a prioritat la fruita comercial envers la vella. La normativa europea és molt clara en aquest sentit i indica que només es pot retirar fruita per al consum.

  La Comissió Europa diu ser conscient de la ”difícil situació” del mercat de la fruita de pinyol

  En resposta a una bateria de preguntes de l’eurodiputat Francesc Gambús, la Comissió Europea ha indicat aquest dilluns que són ”conscients de la difícil situació que viu el mercat dels préssecs i les nectarines en alguns estats membre”. En aquest sentit, assenyalen que tant les parts interessades com els estats membre afectats han indicat el risc de pertorbació al mercat dels préssecs i nectarines a causa de la incidència dels preus, de l’elevat nivell de producció i de les existències, especialment a Espanya, Itàlia i Grècia.

  En aquest sentit, des de la Comissió Europea es recorda la reunió del 8 d’agost amb els representants del sector amb la finalitat d’avaluar la situació de mercat i obtenir informació directa de les organitzacions professionals afectades. En aquests moments, els serveis de la Comissió asseguren estar avaluant i supervisant ”curosament” la situació de mercat amb les autoritats dels estats membre i les parts interessades.

  A través de la xarxa social Twitter, Gambús ha carregat contra la CE per no actuar ”urgentment” per pal·liar la crisi de preus que fa 3 anys que dura.