700 aniversari del traspàs dels dominis de l’Orde del Temple

  Gandesa va acollir el "VII Centenari del traspàs dels dominis de l'Orde del Temple al de l'Hospital Sant Joan (1317-2017)"

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Imatge de l'acte

  El Casal de la Joventut de Gandesa va acollir el 2 de desembre la conferència commemorativa del “VII Centenari del traspàs dels dominis de l’Orde del Temple al de l’Hospital Sant Joan (1317-2017)”, a càrrec del professor de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) Josep Serrano Daura i de Josep M. Sans Travé, de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

  El 5 de desembre de 1317, el castellà d’Amposta, fra Martí Pérez d’Orós, va prendre possessió del castell i de la batllia de Miravet. I per aquells dies també es van possessionar les comandades d’Orta i d’Ascó. Per això ara es commemora el VII centenari d’aquella efemèride, amb la qual es va consumar la liquidació i desparició de l’orde del Temple després de senyorejar aquestes terres gairebé dos segles, i el traspàs dels seus dominis a l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, que hi romandrà fins a l’extinció del règim senyorial la primeria del s. XIX.
  El professor Serrano va fer la introducció de l’acte, destacant la importància que va tindre la ciutat de Gandesa durant el segle XIV, ja que va ser l’única població de Catalunya que va acollir unes corts generals de tota la corona catalanoaragonesa el 1338 i, a més, el 1319 va acollir el casament reial entre l’infant Jaume de Catalunya i Aragó, i la princesa Leonor de Castella.
  Per la seua banda, Josep M. Sans Travé va pronunciar una documentada conferència que va centrar l’interès en la gestió del patrimoni de l’orde del Temple per part del rei Jaume II durant el procés de dissolució d’aquest orde militar el 1307 fins al traspàs dels dominis templers a l’orde de Sant Joan de Jerusalem, que el va substituir l’any 1317.
  L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Gandesa amb el suport de la UIC, el va presidir l’alcalde de la ciutat, Carles Luz.