10 joves en risc d’exclusió social es formen com a auxiliars de cuina de Villa Retiro

  L'acció formativa ha estat dissenyada en col·laboració entre l'entitat d'Incorpora, Fundació Gentis i Villa Retiro Grup

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  L’Escola de Cuina de Villa Retiro i el programa Incorpora de ”la Caixa” han clausurat avui un curs d’Auxiliar de cuina i restauració per a 10 joves en risc d’exclusió. Es tracta de la primera vegada que Villa Retiro, situat a Xerta (Baix Ebre) i amb una estrella Michelin, acull una formació per a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Tot plegat ha estat possible gràcies a un conveni signat amb la Fundació Gentis, entitat que forma part del programa Incorpora.

  Els participants en el programa, han tingut ocasió de cuinar un aperitiu per mostrar les habilitats adquirides al curs. A l’acte han estat presents el sotsdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón, la impulsora del projecte #Invulnerables Sor Lucía Caram, la gerent de Fundació Gentis, Marta Cid, i el propietari de Villa Retiro, el xef Fran López. “Des d’Incorpora recolzem la gent jove, conscients del seu paper indispensable en el present i en el futur de la nostra societat. Per aquest motiu volem lluitar contra la desocupació d’aquest col·lectiu, oferint-los eines per ajudar-los a millorar les seves opcions de treballar així com treballant l’autoestima de tots els participants, per tal que la persona s’empoderi i senti que pot revertir la seva situació”, explica el sotsdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón.

  El disseny acadèmic del curs ha constat de 250 hores i ha estat enfocat al domini de les tasques bàsiques d’un auxiliar de cuina alhora que es fomenta la motivació i la il·lusió per la professió i es facilita la cerca de feina en el sector de la restauració.Pel que fa a les habilitats transversals que fomenta el curs destaquen el treball en equip, la comunicació, la responsabilitat, l’adaptabilitat, la gestió de les emocions i la imatge personal. “Hem desenvolupat continguts sobre el producte, proveïdors, seguretat i higiene i tècniques bàsiques d’elaboració i preparació de plats”, detalla Fran López, xef de Villa Retiro.

  Alguns dels joves participants formen part també del projecte Invulnerables, una iniciativa nascuda a instàncies de Sor Lucía Caram i impulsada per l’Obra Social “la Caixa”, a través del seu programa contra la pobresa infantil, CaixaProinfància; la Fundació Rosa Oriol; la Fundació FCB, i la Generalitat de Catalunya. El programa, present a vuit localitats catalanes entre les quals es troba Tortosa, ofereix acompanyament i suport integral a famílies en risc d’exclusió per promoure la igualtat d’oportunitats. Sobre Incorpora de ”la Caixa” Incorpora de ”la Caixa” ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social corporativa, en aquest cas centrades en la integració laboral de persones en situació de vulnerabilitat, com ara persones amb discapacitat, joves en risc
  d’exclusió, víctimes de violència de gènere, aturats de llarga durada i exreclusos, entre d’altres. En marxa des de 2006, Incorpora té com a objectiu principal construir ponts
  entre les empreses i les entitats socials que es dediquen a la integració laboral amb la finalitat de crear un clima d’entesa i col·laboració entre ambdues que redundi en oportunitats per a les persones que més ho necessiten.