Divendres, 5 de juliol de 2024
És notícia

La Policia Local de Vilafranca celebra el seu 140è aniversari

Avatar photo
Una efemèrides que se celebrarà al llarg dels propers 12 mesos i que s’iniciarà el proper dimecres 10 de juliol amb una conferència del doctor en Història, Daniel Sancho.
policia-vilafranca-tarragona (1)

Aquest matí durant l’acte de presentació dels nous vehicles policials, l’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero i el regidor de Seguretat Ciutadana, Ramon Zaballa, han anunciat que la Policia Local compleix enguany 140 anys de servei a la Vila, una efemèrides que se celebrarà al llarg dels propers 12 mesos i que s’iniciarà el proper dimecres 10 de juliol amb una conferència del doctor en Història, Daniel Sancho. La conferència, que tindrà lloc a les 19h al saló de sessions de la Casa de la Vila, portarà per títol “Vilafranca del Penedès i la Policia Local: cent quaranta anys de servei”.

Des de 1884 fins a l’actualitat

El dia 1 de juliol de 1884, el ple municipal de l’Ajuntament de Vilafranca, presidit pel llavors alcalde Hermenegild Clascar, va informar que havia nomenat quatre guàrdies municipals per fer complir les ordenances municipals.
Des d’aquella data fins ara, la policia local no sempre ha tingut una presència constant. A principis del segle XX, els problemes econòmics, van fer que la seva existència fos intermitent, si bé la seguretat era exercida per agutzils i serenos. Finalment, a partir de 1933 es dona la continuïtat del cos fins a l’actualitat. A partir de la democràcia, es va crear un nou marc legislatiu de les policies locals i va ser cabdal la creació el 1985 de l’Escola de Policia de Catalunya, on els policies locals havien d’anar per formar-se.

Daniel Sancho París (Saragossa, 1980) és doctor en historia per la Universitat de Barcelona (2018). Llicenciat en història (2004), va obtenir els títols de màster en Cultura històrica i comunicació (UB, 2007), màster en Estudis Històrics (UB, 2013) i postgrau d’arxivística (UNED, 2009). Especialitzat en història moderna i contemporània, ha investigat sobre història agrària, història de l’Església, de la guerra civil espanyola, el franquisme i la transició democràtica. En aquest darrer període s’emmarca la tesi doctoral, sobre la transició democràtica des del municipalisme a l’Alt Penedès. és l’autor d’un bon nombre de llibres d’història local, entre els que destaca “Història de la Policia Local de Vilafranca del Penedès, 1884-2014, i els altres cossos de seguretat municipal” amb Alberto Martín (Ajuntament de Vilafranca, 2014), “Vilafranca del Penedès desapareguda, carrers i paisatges” (Editorial Efadós, 2017) i “Amàlia Soler de Tord (1837-1918). La família, la seva història i el llegat” (Fundació Amàlia Soler, 2019).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
rodapremsa

Cambrils s’Il·lumina amb les Jornades Expositives Pinsa

Notícia següent

Alumnes de 3r i 4t d’ESO participen en el Servei Comunitari de Castellar del Vallès

Notícies relacionades