La Guàrdia Urbana de Reus suma dos radars pedagògics

La Guàrdia Urbana ha adquirit dos radars pedagògics mòbils per sumar-los a l’estratègia de seguretat viària i pacificació del trànsit de la ciutat que desenvolupa el cos municipal de seguretat. La funció principal d’aquest tipus de radar és pedagògica: informa el conductor de l’excés de velocitat a què circula i l’avisa que està cometent una infracció. Els radars pedagògics s’han demostrat eficaços en l’objectiu de fer reduir la velocitat als conductors i a adequar-se a la permesa.

Els models adquirits permeten incorporar diversitat de missatges de text i pictogrames en diferents colors, els quals permeten un augment considerable de la seva visibilitat. Es reforça així l’impacte psicològic en el conductor, la qual cosa fa que encara siguin més eficaços.

La funció pedagògica també es pot completar amb la instal·lació d’altres tipus de radars que denuncien les infraccions de velocitat.

Els radars adquirits són mòbils, poden ser fàcilment traslladats a altres llocs de la ciutat, rotant en diferents ubicacions. Tot i i que sovint es poden instal·lar a les entrades de la ciutat, també es poden ubicar a qualsevol lloc on la la Guàrdia Urbana o la ciutadania percebi velocitats del trànsit excessives.

Per completar la seva funció de seguretat, el radar pedagògic pot també registrar estadístiques de tràfic (velocitats mitjanes, màximes, quantitat de vehicles, etc), amb una memòria interna de més d’1 milió de vehicles, i facilitar la definició de les estratègies de seguretat viària que implementa la Guàrdia Urbana.

Els radars pedagògics se sumen als radars de que disposa la Guàrdia Urbana des de fa anys per al control de la seguretat viària. Tot i que els dos darrers anys han estat marcats per la pandèmia, la Guàrdia Urbana controla la velocitat d’uns 70.000 vehicles cada any. Un 2,2% dels vehicles controlats superen el límit de velocitat. Uns 1.500 són denunciats. Generalment són infraccions administratives; tot i que es registra una mitjana anual de 4 delictes contra la seguretat del trànsit per superar el límit de velocitat.

  • Es considera delicte contra la seguretat del trànsit superar en 60 km/h els límits fixats en vies urbanes o en 80km/h en interurbanes. Els conductors que excedeixin els límits s’enfronten a una possible pena de presó de 3 a 6 mesos o multa o treballs en beneficis de la comunitat. Les persones infractores també s’enfronten a una privació de el dret a conduir d’entre 1 i 4 anys.
  • Es considera infracció administrativa superar el límit de velocitat entre la velocitat permesa a la via i el límit penal. El conductors s’exposen a multes d’entre 300 i 600 euros i a la retirada d’entre 2 i 6 punts del carnet, segons la limitació de la via i la velocitat a què es circula.