La Covid-19 enfonsarà la natalitat a Espanya

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Espanya és un dels països europeus on neixen menys nens, també és dels més despoblats, i la pandèmia agreujarà la caiguda de població. No només perquè la mortalitat s’ha disparat i l’esperança de vida s’ha retallat de manera dràstica, sinó, especialment, perquè les famílies trobaran nous obstacles per tenir fills.

La natalitat ja va patir una forta davallada amb la crisi financera de l’any 2008 i ara patirà un altre que serà tant o més sever. Així de clar ho veu Rafael Puyol, catedràtic de Geografia Humana i president de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR): “La natalitat va disminuir encara més com a conseqüència de la forta crisi econòmica associada a la pandèmia i la por als efectes del virus a les dones embarassades”.

A Espanya van morir l’any passat 57.000 persones més de les que van néixer i aquest any encara serà pitjor, segons anticipa un estudi internacional liderat per la UAB. Només a Madrid, l’esperança de vida ha caigut en 2,7 anys per als homes, mentre que a Catalunya s’han perdut 1,4 anys.

En el conjunt d’Espanya, els homes que abans de la pandèmia vivien una mitjana de 80,45 anys, ara es queden en 79,6. El descens en les dones és menor: dels 85,99 anys als 85,21.

El govern sosté que els morts per la Covid-19 són poc més de 28.000, però Sergi Trias-Llimós, demògraf i epidemiòleg de Centre d’Estudis Demogràfics i coautor de l’estudi internacional sobre l’esperança de vida a Espanya arran de virus, creu que són més de 44.000.

“Aquest és l’excés de morts que hem detectat entre juny de 2019 i juny de l’any 2020 pel que fa al mateix període del l’any anterior. El Govern només atribueix a la Covid-19 les morts de les persones prèviament diagnosticades, però és lògic pensar que moltes altres han mort sense diagnòstic o per raons derivades de la pandèmia”.

L’esperança de vida a Espanya, segons Trias-Llimós, recuperarà el seu nivell habitual de 83,3 anys, tan aviat com hi hagi un remei per a la Covid-19. Mentrestant, però, caldrà afrontar un descens propi d’un país en guerra. “És un retrocés enorme que no s’havia vist en molt de temps”, diu. “L’esperança de vida és un indicador de progrés, que augmenta d’any en any. Ara, però, no crec que en aquest 2020 pugui recuperar-se, especialment si hi ha una segona onada de contagis.”