Un veí de Reus viu un autèntic malson des de fa més de tres anys, quan va deixar de percebre el lloguer de la seva única propietat. El Joaquim denuncia que tot i no cobrar ni un sol euro des de principis de 2021, els inquilins es mantenen a l’habitatge gràcies a un certificat de vulnerabilitat. Amb el seu relat fet a El Món a RAC1, ha despertat una onada de suport a les xarxes.
Un contracte que va començar amb bona fe
L'any 2019, el Joaquim, juntament amb la seva família, va decidir llogar casa seva per poder afrontar les dificultats econòmiques que patia. El contracte de lloguer es va signar amb una altra família amb tres fills, amb l’esperança de poder garantir un ingrés regular per cobrir la hipoteca. Mentrestant, es van mudar amb uns amics. Tot semblava anar bé fins que, un any més tard, van començar els impagaments.
A principis de 2021, els llogaters van al·legar que no podien continuar pagant el lloguer per problemes econòmics derivats de la pandèmia i una possible separació familiar. Tot i això, el Joaquim assegura que la seva vida no reflectia aquesta situació.
Certificat de vulnerabilitat, i una vida de luxe
Malgrat aquestes discrepàncies, l'Ajuntament de Reus, l'any 2021 i segons esmenta el denunciant, va concedir als inquilins un certificat de vulnerabilitat, una eina legal que els permetia romandre a la casa sense la possibilitat d’un desnonament immediat. Joaquim va presentar proves que demostraven que la família no es trobava en situació de vulnerabilitat, sinó tot el contrari. Tot i això, el consistori va desestimar les proves.
Els llogaters van continuar ocupant la casa sense pagar i a sobre la van inscriure com a allotjament turístic a la plataforma Booking, malgrat que no disposava de llicència. Això va provocar que l'Agència Tributària de Catalunya iniciés un embargament de la nòmina del Joaquim, acusant-lo de llogar una propietat sense els permisos corresponents. Un embargament que s’eleva a 500 euros mensuals, segons RAC 1.
Els ocupants de la casa han continuat mantenint un alt nivell de vida, sense mostrar cap signe de dificultat econòmica, ha denunciat el Joaquim. “Aquest estiu es van fer socis del club de golf i fins i tot van muntar una piscina de 9.000 litres", denúncia al mitjà.
Un procediment judicial complicat
A la situació desesperant del Joaquim s’hi afegeix la lentitud del procés judicial. Malgrat les denúncies interposades, les lleis no li permeten recuperar la seva propietat. Els inquilins han al·legat que conviuen amb els pares d'un dels membres de la família, persones grans, fet que ha dificultat el procés judicial. Per aquest motiu, el Joaquim ha hagut d’iniciar un segon procediment per desallotjar tota la família, però fins al moment, encara espera que es convoqui una vista judicial.
Ara, el denunciant, que s’ha quedat sense estalvis i amb la seva família amb dificultats econòmiques, afirma: “Ens està destruint”.