La setmana passada el govern tripartit de Reus va presentar les 399 propostes que conformaven el seu Pla d’Acció Municipal (PAM). Tot i això, a aquestes iniciatives encara calia afegir-ne sis de noves que sortiran del procés participatiu celebrat aquesta setmana. De dilluns a dimecres, l’Ajuntament reusenc ha organitzat tres tallers sectorials, dels quals sortiran dues propostes per taller que es votaran del 2 al 12 de novembre.
Dilluns el Centre Cívic Mestral va acollir el taller sobre l'”Escolta activa: les persones al centre”, dimarts el Centre Cívic Migjorn va celebrar el taller dedicat a “Ciència, Innovació i Creixement Econòmic” i el dimecres el Centre Cívic Llevant va tancar el cicle amb “Ciutat Verda i Sostenible”.
“Fem una valoració molt positiva dels tallers perquè la ciutadania ha vingut i ha participat. A més, a l’hora de formular les propostes que portaven de casa, el fet de compartir-les amb la resta de la ciutadania permetia modular-les i ampliar la visió”, destaca la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores. D’altra banda, també ressalta la transversalitat generacional del procés i la qualitat de les aportacions.
Més enllà del mateix cicle pel PAM, Flores reconeix que aquestes iniciatives els permeten “incidir en la democràcia participativa” i en “fomentar els espais de trobada de debat”. Per a la regidora, aquesta mena d’activitats contribueixen a poder “escoltar-nos els uns als altres”.
Els tallers han comptat amb la presència de les gerències per explicar què incorpora cada proposta del PAM, que tenen uns enunciats força genèrics. Pel que fa a la dinàmica d’aquestes trobades, ha estat marcada per les xerrades en grups d’entre dos i quatre persones per debatre les diferents propostes i acabar-ne presentant les definitives.
La Núria, que ha participat tant al primer taller com al tercer, explica que les seves “inquietuds comunitàries” i el voler “contribuir a la ciutat” l’han empès a formar part d’aquest procés participatiu. Tot i que declara que sent certa desafecció política, creu en la participació perquè “ens beneficia a tots”. “Si la política la fas des d’un despatx, encara que sigui noble la intenció, pots fer polítiques que no donin resposta a les necessitats reals”, apunta. Per a la Núria, l’escolta en aquests debats permet sensibilitzar les institucions en diferents temes i empatitzar amb aquests problemes.
El 31 d’octubre es mostraran les propostes que finalment entren a votació a participa.reus.cat i entre el 2 i el 12 de novembre es podran votar les iniciatives. Les dos propostes guanyadores de cada un dels tres àmbits seran les escollides per formar part del PAM.