Carles Pellicer: “És el moment de marcar límits; hem de limitar la mobilitat i els contactes socials”

El passat mes de juny es va complir el primer any de mandat després de les eleccions del maig de 2019. En el seu cas va revalidar, novament, l’alcaldia. Quina valoració fa d’aquests mesos? (Deixant la crisi de la Covid19 a banda, en parlem tot seguit).
Evidentment, els darrers mesos han estat marcats per la Covid19. Però la gestió de la crisi no ha variat els nostres objectius. Hem redefinit accions, però el nostre full de ruta continua sent el Pla d’Acció Municipal, que és plenament vigent. Tenim un govern sòlid, amb majoria, obert a parlar amb tots els grups municipals, i una planificació de mandat ambiciosa i ben definida. El Govern funciona i la valoració d’aquest primer any, al marge de la pandèmia, és positiva.

Malauradament, no podem deixar de parlar de la crisi sanitària en la qual ens veiem immersos. Com s’està gestionant la pandèmia des de l’Ajuntament?
Estem vivint una triple crisi: sanitària, social i econòmica. A la crisi sanitària hi fem front amb total col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, i amb les accions de prevenció que anem prenent també des del Comitè d’Emergències de l’Ajuntament. A les crisis social i econòmica hi fem front a través del Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus. Un pla dotat amb 4,5 milions d’euros, consensuat amb els agents econòmics, socials i polítics de la ciutat i finançat al 100% amb recursos propis. Un document ben viu.

Des de fa uns dies que a Reus ha tornat a augmentar el risc de rebrot. Segons dades publicades per Salut, l’índex ha pujat (en el moment de fer aquesta entrevista) als 865. Molt per sobre del que es considera el nivell baix de risc de rebrot. Què creu que està fallant i quines són les mesures que es prendran des de l’Ajuntament?
És el moment de marcar límits. La clau és la responsabilitat col·lectiva, i la responsabilitat individual. Hem de ser conscients que hem de limitar la nostra mobilitat i els nostres contactes socials. I no oblidar mai el triple missatge de prevenció: distància de seguretat, neteja de mans i mascareta.

El sector comercial i el de restauració són dos dels més afectats per aquesta pandèmia. De fet, molts han baixat, definitivament, la persiana davant la impossibilitat de fer front a les restriccions imposades per frenar la Covid-19. L’Ajuntament té pensat algun paquet de mesures per fer front a aquesta situació?Els sectors de l’hoteleria, el de la restauració, el del comerç, els centres d’estètica… Han estat i estan fent bé la feina, treballen intensament i compleixen les mesures de seguretat. Ens reunim sovint amb diferents sectors, així com amb agents econòmics i socials, per analitzar la situació. Aquestes darreres setmanes hem pres tot un seguit de mesures: eximim del pagament de la taxa d’ocupació de via pública a les empreses del sector de la restauració i els marxants durant els mesos d’octubre, novembre i desembre; i abonarem la taxa de recollida de la brossa al sector de la restauració i als centres d’estètica, durant el mateix període. I també ampliem la campanya dels Bons Reus, que tant bé ha funcionat, per donar resposta a la situació i potenciar el sector també en aquests moments difícils. Just aquesta setmana encetem la segona fase, amb la posada en circulació de gairebé 40.000 bons i amb la incorporació del sector de l’alimentació.

El passat 23 d’octubre es va dur al plenari una reforma fiscal que vostè, en roda de premsa, ha catalogat com “la més important de la història recent de la ciutat”. Entre d’altres, preveu un paquet de 6 bonificacions fiscals. Ens en pot fer una pinzellada?
És una reforma fiscal molt important i amb visió de futur. Si el Pla de Reactivació va adreçat al suport a la ciutadania i a la petita i mitjana empresa, la reforma fiscal que hem aprovat va adreçada a la generació d’ocupació, la captació de grans empreses i la construcció d’habitatge amb protecció oficial. Volem generar feina a la ciutat, i per fer-ho incentivem que s’instal·lin noves empreses a Reus, i si acrediten la contractació de treballadors, els bonifiquem un 95% l’Impost d’Activitats Econòmiques; l’Impost de Béns Immobles; i l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres. Si són empreses ja instal·lades a Reus i contracten treballadors indefinits, els bonificarem l’IAE entre un 25 i un 50%. I volem construir habitatge amb protecció oficial, i per això bonifiquem el 95% de l’ICIO per a les obres de nova edificació en edificis d’habitatge protegit; i amb el 50% de l’IBI durant 10 anys per als habitatges amb protecció oficial.

Parlem ara del Mercat del Carrilet. El tancament d’aquest es va anunciar a principis d’any. Des d’aleshores no ha cessat la polèmica. De fet, des de la plataforma Salvem El Mercat del Carrilet han manifestat el desacord amb aquesta decisió i reclamen diàleg per part del Consistori. En quin punt es troba aquesta situació?
De diàleg n’hem tingut i en continuarem tenint. El problema del Carrilet és de demanda. Si no hi ha clients, el mercat és insostenible. A més, els paradistes tenen un contracte de lloguer que acaba el juny de 2021, sense possibilitat legal de pròrroga. I tampoc hi ha hagut cap operador interessat en invertir-hi. Però nosaltres apostem clarament per potenciar aquesta zona. De fet, estem treballant en un projecte ambiciós per donar una nova centralitat a l’entorn del Carrilet.

Recentment, heu anunciat la construcció de 35 habitatges amb protecció pública i 45 de lliure a l’antiga Hispània. Faci’ns cinc cèntims d’aquest projecte de transformació urbana. La intenció és col·laborar amb empreses del sector, oi?
La construcció d’habitatge protegit és una prioritat d’aquest Govern, i el projecte de l’antiga Hispània és un dels més importants. Ara, obrim un període de consultes al mercat per conèixer la voluntat de les empreses del sector de participar en aquest projecte i perquè ens ajudin a definir el millor projecte possible. La nostra proposta inicial és construir 80 pisos, 35 dels quals seran socials. Però la xifra d’habitatge protegit pot créixer, segons l’interès del sector. A més de la promoció d’habitatge social, el projecte preveu la construcció d’un aparcament públic de 400 places, un equipament municipal, locals comercials i l’obertura d’una plaça pública.

Per acabar, com alcalde, quin missatge vol donar als reusencs i reusenques en aquest moment?
Un missatge de tranquil·litat i de confiança. La ciutadania pot estar segura que té l’Ajuntament al seu costat. El Govern de Reus té l’estabilitat política, la situació econòmica sanejada i els objectius clars per fer front a la conjuntura actual i, a la vegada, treballar amb visió de futur, impulsant el nostre projecte de ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Diputació col·labora en 30 projectes científics de la URV

Notícia següent

Intenten enverinar una colònia sencera de gats a Terrassa

Notícies relacionades