Albert Bagés, gerent del Bakauma: “Volem donar a conèixer la cultura japonesa mitjançant la gastronomia”

Què vol dir Bakauma?
És una paraula de l’argot japonès que vol dir molt bo. Etimològicament ve de la paraula ‘Baka’, que vol dir tonto, i de la paraula ‘umai’, que significa bo. La traducció literal seria ‘bo de bogeria’, que, a la definitiva, es tradueix com a ‘molt bo’.

El Bakauma és una Taverna Japonesa. Quina és la principal diferència respecte a un restaurant tradicional?
Si fem una comparació podem dir que una taverna japonesa equival al que aquí coneixem com a bar de tapes. Al japó es coneix com a ‘izakaya’, on se serveix menjar per a comparir.

Quin tipus de cuina podem trobar al Bakauma?
Des de la cuina més tradicional japonesa fins a la cuina més vanguardista que es fa avui en dia. Nosaltres oferim plats típics del Japó que, si vas allà, pots menjar perfectament.

No obstant, evidentment, alguns dels plats que oferim els hem hagut d’adaptar per qüetions òbvies. Hi ha alguns productes que aquí no els podem trobar. Només en aquest cas mirem d’adaptar el plat, això si, intentant conservar sempre la seva originalitat. Això ens passa amb plats que necessiten de productes frescos com la carn o el peix. En aquest cas adquirim els productes en comerços de proximitat, procurant sempre la màxima qualitat per tal d’apropar-nos al màxim possible al plat original. Pel que fa a la resta de productes amb els que treballem són tots importats del Japó.

Per altra banda oferim plats que podem catalogar com a ‘vanguardistes’. En aquest cas estem parlant de plats que res tenen a veure amb la cuina tradicional japonesa. Per exemple una pizza de sashimi de tonyina. Aquí veiem una clara convinació de la cuina tardicional amb la moderna.

Quin és el plat estrella del Bakauma?
El que més demanen els nostres clients és el Yaki Udon, que són fideus saltejats amb panzeta, verduretes i una salsa que fem especial, la salsa Bakauma.

Una de les característiques del menjar japonès és la diversitat de gustos… Això atrau a molta gent, oi?
Sí, és una de les principals característiques d’aquest tipus de cuina. Nosaltres oferim al client diferents gustos i sensacions. Nous sabors, noves textures…

Què identifica al Bakauma?
La qualitat preu és el que ens identifica. Per altra banda, tenim la sort de comptar amb la Takayo, que és japonesa. Això fa que tinguem una base de dades amb plats que aquí no s’han menjat mai. No només oferim sushi i tempura. Al Bakauma s’hi pot trobar plats completament diferents que a altres restaurants no es trobaran.

Queda clar, doncs, que el sushi no ho és tot…
Exacte, el sushi no ho és tot, i tampoc és la part més important de la cuina japonesa. La nostra idea coma restaurant és donar a conèixer la cultura japonesa mitjançant la gastronomia. Això ens obliga a presentar plats diferents als que la gent està acostumbrada.

Què és el més gratificant de la cuina japonesa?
La seva simplicitat. La cuina japonesa té la part lleugera però també la consistent. La senzillesa de la seva elaboració és quelcom que captiva, això no vol dir que sigui una cuina fàcil, tot el contrari. A vegades el plat més senzill pot ser el més complicat. El tractament del producte també és molt important.

Jo m’imagino la cuina japonesa com la natura al plat. M’explico; ells no fan grans guisats com nosaltres. Una patata ha de tenir gusta  patata, ells et posaràn una salsa per realçar el gust, no per enmascarar.

Aviat veurem canvis al Bakauma?
Correcte. Estem preparant algunes novetats a la carta. Per avançar una mica puc dir que ara afegim un nou plat fet a base de cranc de closca tova, que es menja tot… És una carta amb plats nous que pretén oferir als clients novetats i nous gustos i sensacions.

Per més informació podeu visitar el seu perfil de Facebook.