Aigües de Reus renova part de la seva flota mòbil amb set vehicles elèctrics

Aigües de Reus acaba de renovar parcialment la seva flota mòbil amb la incorporació de set vehicles elèctrics i els pertinents sistemes de recàrrega. L’entrada en servei dels vehicles coincideix amb la Setmana Europea de la Mobilitat 2021, a la qual s’ha adherit recentment l’Ajuntament de Reus i que se celebra, entre el 16 i el 22 de setembre, sota el lema Fes salut. Mou-te de manera sostenible.

La renovació de la flota de vehicles de l’empresa municipal d’Aigües s’està fent de manera progressiva. Si ara són un total de set els vehicles elèctrics que s’hi incorporen, es preveu iniciar ben aviat la licitació d’un altre paquet de vuit vehicles elèctrics, amb la qual cosa Aigües de Reus espera que, a final d’aquest any, tots els vehicles electrificables de l’empresa municipal (els que tenen alternativa real de mercat) siguin ja un 70% del total.

D’aquests nous vehicles que Aigües de Reus acaba d’incorporar, tres son monoplaces completament elèctrics i de petites dimensions, amb l’objectiu afegit de millorar la circulació i la mobilitat urbana. El contracte de compra té en compte tant criteris econòmics com ambientals, i permet donar de baixa vehicles matriculats entre els anys 2002 i 2005 i que porten acumulats entre 165.000 i 370.000 kilòmetres.

Pel que fa a la seva utilitat, els nous vehicles es destinen de manera continuada a la prestació del servei integral d’aigua de la ciutat, a disposició de la reparació d’avaries i guàrdies durant les 24 hores del dia i, en el cas dels monoplaces, a la gestió de comptadors, l’atenció ciutadana, inspeccions i altres contingències. La seva implementació ha de permetre un important estalvi econòmic a mig i llarg termini que, lògicament, estarà en funció dels preus de l’electricitat, la benzina i el gasoil.

Pel que fa als punts de recàrrega, se n’han habilitat en tres emplaçaments  diferents: en el el magatzem que l’empresa té al polígon Agro-reus, a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals i al parking de la seu central i oficines d’Aigües de Reus.

Una renovació de la flota mòbil que, junt a d’altres mesures d’eficiència energètica, tenen com, a eix vertebrador, la millora de la mobilitat sostenible i el canvi de model de mobilitat urbana, en la línia dels els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i el Pla d’Acció Municipal del període 2020-2023, i tot plegat en el marc d’uns requeriments ambientals de la Unió Europea cada cop més exigents i en consonància amb l’Agenda urbana de Catalunya,.

De fet, Aigües de Reus du a terme anualment una important inversió en eficiència energètica, rere un canvi de model energètic. Fruit d’aquestes polítiques, el pla d’inversions 2020-2021 inclou diverses actuacions, entre les quals hi ha la instal·lació de plaques solars en diverses infraestructures (com ara l’Estació Depuradora d’Aigua) i el millor aprofitament dels recursos hídrics de la ciutat.