Acte de signatura del fons Pere Anguera Nolla a l’Arxiu Municipal de Reus

El mateix dia que Pere Anguera hauria complert 67 anys, el dia 18 de novembre a la tarda, es va dur a terme l'acte de signatura del contracte de donació del Fons Pere Anguera Nolla a l'Arxiu Municipal de Reus.

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El mateix dia que Pere Anguera hauria complert 67 anys, el dia 18 de novembre a la tarda, es va dur a terme l’acte de signatura del contracte de donació del Fons Pere Anguera Nolla a l’Arxiu Municipal de Reus. L’acte, que es va retransmetre en directe a través de les xarxes de l’Ajunt ament, i que no va tenir públic arran de les mesures sanitàries per la COVID19, va comptar amb la presència de Mercè Costafreda, vídua de Pere Anguera; Montserrat Flores Juanpere, regidora de Participació, Bon govern i Serveis generals; el Dr. Ramon Alberch Fugueras, arxiver i historiador, i Elisenda Cristià, directora de l’Arxiu Municipal de Reus.

 

En iniciar l’acte, Elisenda Cristià va fer una breu presentació del fons i del tractament que s’hi havia fet fins al moment. Es tracta de documentació que ha anat arribat arribant al llarg dels darrers 5 anys. El fons té un volum de 5,5 metres lineals (54 unitats d’instal·lació), conté una col·lecció de 667 cartells de temàtiques ben diverses: política, cultural, artística, social…, una col·lecció de 395 adhesius i una altra de 47 fotografies.

 

L’estat general presenta una bona conservació, tot i que, en la col·lecció de cartells s’hi ha hagut de fer una intervenció de conservació-restauració.

 

Posteriorment es va donar pas a la intervenció de Ramon Alberch, historiador i arxiver, que va pronunciar la ponència “Pere Anguera: història local, història nacional”. Alberch va posar en valor la gran obra de Pere Anguera així com la seva contribució a l’estudi de la història del segle XIX. També en destacà  el seu paper com a renovador de la historiografia local i nacional.

 

Va recordar els temps en que ambdós van coincidir al Consell de Redacció de l’Avenç i el fet que els unís la convicció que el paper dels historiadors locals/comarcals era imprescindibles per configurar la història nacional.

 

Finalment, es va realitzar l’acte de signatura del contracte de donació entre la Mercè Costafreda Felip i la regidora Montserrat Flores Juanpere, qui va agrair, en nom de l’Ajuntament de Reus, el seu acte de generositat i va destacar la importància de preservar els fons documentals com aquests, atès el fet que esdevenen testimonis d’una societat i memòria per a les generacions futures.