Durant la setmana vinent la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Reus estarà present a Sevilla del dimecres 22 al divendres 24 l’Assemblea General de Ciutats Educadores i a la primera reunió plenària de la Xarxa la Ciutat educadora davant la cultura de l’odi.
Fundada l’any 1994, l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) és una Associació sense ànim de lucre, constituïda com una estructura permanent de col·laboració entre els governs locals compromesos amb la Carta de Ciutats Educadores, que és el full de ruta de les ciutats que la componen, la qual l’any 2020 va adaptar els seus plantejaments als nous reptes i necessitats socials.
Aquesta Carta es fonamenta entre d’altres en la Declaració Universal de Drets Humans, en la Convenció sobre els Drets de l’Infant en la Declaració Mundial sobre Educació per a Tothom, en la Declaració Universal sobre la Diversitat Cultural, en la Carta Mundial pel Dret a la Ciutat o l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. Els seus principis giren entorn del Dret a la ciutat educadora, al compromís de la ciutat i al servei integral de les persones. Es tracta que l’educació traspassi els murs de les escoles i impregni tota la ciutat per educar-la i transformar-la en un espai de respecte a la vida i a la diversitat.
La trobada inclou visites d’estudi a equipaments urbans d’interès i bones pràctiques locals, a banda de celebrar l’Assemblea ordinària, així com una conferència sobre les ciutats cuidadores i la importància de posar la sostenibilitat de la vida en el centre. La trobada és una oportunitat per enfortir contactes i intercanviar experiències.
Pel que fa a la reunió plenària de la Xarxa de la Ciutat educadora davant la cultura de l’odi, de la qual formen part altres municipis catalans com Lleida, Martorell, Olot o Granollers, la feina se centra en la temàtica esmentada, presentant Sevilla la seva experiència i alhora la feina que s’està fent als municipis participants. Des de Reus es presentarà el treball que s’està fent amb els consellers infantils, escollits el curs 21/22 entre l’alumnat de 5è de tots els centres educatius de la ciutat que van participar de l’activitat Infants Ciutadans, i el qual s’ha basat en l’elaboració d’un decàleg d’accions a fer per treballar contra la discriminació de l’LGTBI-fòbia.