Reus Energia, la iniciativa municipal per a subministrar electricitat a l’Ajuntament i als equipaments públics, ha incorporat recentment un sistema de monitoratge de les instal·lacions fotovoltaiques pròpies per tal de controlar en temps real la producció d’energia i el consum dels edificis per afavorir l’estalvi energètic. Aquest sistema ja funciona a les escoles Doctor Alberich i Casas, La Vitxeta, Pi del Burgar, Rubió i Ors, Isabel Besora i s’incorporarà a les properes instal·lacions que es posin en marxa des de Reus Energia.
La informació que es monitora per a cada escola, és la següent:
- Informació de la producció d’energia procedent de les instal·lacions fotovoltaiques i el seu ús: autoconsum o, encara menys, exportació a xarxa.
- Informació del consum de les escoles i de la seva procedència: distribució entre energia consumida de xarxa i autoproduïda.
Aquesta informació s’utilitzarà per adoptar mesures en matèria d’estalvi energètic i per a mesurar la producció, treure estadístiques i fer prediccions, en l’actual context de lluita contra el canvi climàtic i com a eina de transició energètica. Actualment, el sistema es controla des de la plataforma pròpia del fabricant tot i que pròximament s’integrarà a la web de Reus Energia perquè sigui consultable en tot moment.
“La visualització de dades ens ajuda a millorar i controlar el consum energètic als edificis municipals on s’instal·li i també per obtenir estadístiques de producció”, ha explicat el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio.
La posada en marxa del sistema forma part de l’acompliment del punt 2.6. Medi Ambient i Sostenibilitat del Pla d’Acció Municipal, especialment del punt 2.6.03 “Fomentar el consum energètic responsable de les instal·lacions municipals”.
Avenços a Reus Energia
L’elèctrica municipal traurà a licitació ben aviat les obres de les instal·lacions solars fotovoltaiques del Mercat Central, l’Escola Rubió i Ors, Redessa Tecnoparc i del Pavelló Olímpic Municipal. Els projectes d’aquestes instal·lacions es troben actualment a exposició pública.
Tanmateix, la passada setmana es va adjudicar a l’empresa Engel Solar la construcció de la comunitat energètica del polígon Agro-Reus. Engel Solar executarà el 96% del projecte, el més gran aprovat fins avui a Catalunya i el cinquè a Espanya, quant a volum d’inversió.
La comunitat enèrgica d’Agro-Reus és una col·laboració publicoprivada, impulsada per les societats municipals Reus Serveis Municipals – Redessa i Reus Transport, juntament amb les empreses Ascensores Omega Tarraco, Masergrup i Setier, per a instal·lar plaques solars en diverses naus del polígon industrial Agro-Reus, amb una potència total de 4,2 MW, i produir energia.
Aquesta energia produïda, 5.500 MWh a l’any, serà per a l’autoconsum de les empreses que formen part de la comunitat energètica i de Tallers Baix Camp, que s’han incorporat recentment al projecte. L’excedent, gestionat per Reus Energia es destinarà al consum d’edificis municipals.