Dilluns, 13 de maig de 2024
És notícia

Reus commemora el Dia Internacional del Poble Gitano

Avatar photo

Les nenes, famílies i monitores que participen en el projecte «Aprenem entre amigues», del programa «Pont entre Cultures», faran diverses actuacions de ball i cant

Un any més, Reus se suma a la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra el 8 d’abril. En concret, aquest dilluns 3 d’abril a la tarda, les nenes, famílies i monitores que participen en el projecte «Aprenem entre amigues», que forma part del programa de promoció social del poble gitano «Pont entre Cultures» celebraran el Dia Internacional del Poble Gitano.

 

Les noies guarniran la zona interior del centre cívic Migjorn i faran diverses actuacions de ball i cant. A més, la celebració també comptarà amb la participació activa dels pares i les mares.

 

«Pont entre Cultures» és un programa que consta de diversos projectes que es desenvolupen a la ciutat durant tot l’any i té com a objectius principals conèixer la situació de la població gitana, promoure una ciutadania gitana activa i millorar la cohesió social.

 

Pont entre Cultures

Aquest programa, impulsat des de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, promou la cohesió i la integració del col·lectiu gitano mitjançant actuacions comunitàries, actives i participatives, amb persones de referència del mateix poble gitano. A més, comporta un important treball en xarxa amb diferents agents com, per exemple, coordinacions de l’equip tècnic amb els centres educatius i amb els educadors socials, seguiment de les inscripcions a P3 i a 1r d’ESO, visites a domicili, reunions amb entitats del territori, com l’església evangèlica, etc.

 

Pont entre Cultures inclou els projectes Espais de trobada i Aprenem entre amigues, i es desenvolupa, sobretot, als barris Mas Abelló, Mas Pellicer, Fortuny i Montserrat. La majoria de les accions es fan als centres cívics Mas Abelló i Migjorn.

 

Pel que fa al projecte “Aprenem entre amigues”, s’adreça a nenes de quart, cinquè i sisè de primària, i té com a objectiu sensibilitzar a les famílies sobre el valor de l’educació. Es tracta d’actuacions comunitàries, actives i participatives, amb persones de referència del mateix col·lectiu i amb la implicació de les famílies. En concret, cada dimecres a la tarda, una vintena de nenes del barri Sant Josep Obrer de Reus es reuneixen al Centre Cívic Mas Abelló. La finalitat és que aquestes nenes s’interessin pels estudis i evitar així l’abandonament escolar, força alt en aquest col·lectiu.

 

Dia Internacional del Poble Gitano

Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre d’altres, el romaní com a llengua oficial, la bandera, l’himne i el dia internacional del poble gitano. També es va parlar de l’Holocaust gitano durant el període nazi. De fet, l’himne gitano, el «Gelem Gelem», que vol dir «Vaig caminar, vaig caminar», compost per Jarko Jovanovic, parla sobre aquest episodi funest de la història.

 

La bandera oficial del poble romaní que es va instituir és verda i blava, ja que representa el cel i el camp. Al centre, té una roda de carro vermella com a símbol del camí des de l’Índia i la llibertat.

 

Més tard, en el quart Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar el 1990 a Serock, Polònia, es va designar de manera oficial el 8 d’abril com el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del primer Congrés.

 

En l’actualitat, aquest dia és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s’organitzen i realitzen diferents actes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comencen les inscripcions de primavera de l’Aula Gastronòmica de Roses

Notícia següent

Diversos actes a Tossa de Mar per al Dia Mundial de l’Activitat Física

Notícies relacionades