Dilluns, 15 de juliol de 2024
És notícia

Reus aprova el projecte executiu de la reforma del carrer Ample i la plaça de Pintor Fortuny

Avatar photo

El projecte que ha de donar continuïtat a la transformació de l’Eix Central de Reus que ja s’ha començat a executar amb les obres de reurbanització de la plaça del Víctor

L’Ajuntament de Reus aprovarà aviat el projecte executiu de la reforma del carrer Ample, la plaça de Pintor Fortuny i entorn, elaborat per l’estudi d’arquitectura Batlle i Roig. El projecte que ha de donar continuïtat a la transformació de l’Eix Central de Reus que ja s’ha començat a executar amb les obres de reurbanització de la plaça del Víctor.

Prioritat al vianant

L’objectiu de la intervenció és la recuperació de l’espai destinat al vianant mitjançant la pacificació dels carrers i la modificació de la vialitat actual per reduir el trànsit del carrer Ample. D’aquesta manera, el carrer Ample es convertirà en un veritable eix de barri i la continuació en l’àmbit de mobilitat lenta de l’eix que conformen els carrers de Llovera, Monterols, i Major, fins a l’estació de busos.

La nova urbanització capgira la forma de viure l’espai públic:

  • Al carrer Ample, on actualment la major part de la superfície es destina al cotxe, un 67% del total, amb la nova urbanització serà el vianant l’usuari del 66% de l’àmbit per un 29% del vehicle.
  • A la plaça del Pintor Fortuny el vianant guanya més de 1.000 m² nous que abans es destinaven al vehicle. La introducció de nova vegetació és un altre punt clau del projecte per augmentar la qualitat de la ciutat i s’introdueixen més de 330 m² de zones verdes en el carrer Ample.

El carrer Ample es converteix completament a plataforma única. S’elimina l’aparcament destinant l’espai guanyat a nous usos (zones d’estada, aparcament de bicicletes…) i s’aprofita per introduir nou arbrat i vegetació arbustiva.

Amb la nova ordenació també es reverteix el paradigma de la gestió de l’aigua de pluja: en lloc d’abocar-la directament al clavegueram, es fa ús de les zones verdes per retornar-la al subsol, ajudant a la recàrrega dels aqüífers i reduint la càrrega de la xarxa pública.

Els acabats segueixen els criteris marcats en el barri per donar cohesió i s’empra un paviment de peces de formigó acolorides. S’usen diferents formats, segons l’ús del tram del carrer, de manera que es crea un ritme de catifes de textura diferent que enriqueixen l’experiència del transeünt. En punts singulars del barri, com l’accés a La Palma o enfront de l’edifici de l’antic Institut de Puericultura el paviment canvia a granit per ressaltar la seva presència.

Canvis en la circulació
Per aconseguir una reducció real del trànsit que permeti que els canvis introduïts per la nova urbanització fructifiquin, s’invertirà el sentit de circulació del carrer Ample, alliberant-lo així de la càrrega que suposa ser el camí d’accés a l’estació de trens des del centre de la ciutat. Aquest paper l’absorbiran els vials perimetrals, de morfologia més idònia per aquest ús, com són el passeig de Sunyer o el carrer del General Moragues.

L’actuació en l’àmbit viari, es completa amb la restricció del trànsit en el tram inferior en contacte amb la plaça Llibertat. Aquest darrer tram, des de la cantonada amb la travessera de Sant Pau i fins al carrer Llovera, és avui dia un espai molt fragmentat a causa dels diferents usos destinats al vehicle: circulacions, càrrega i descàrrega, aparcament, etc.

Nou espai per a ús ciutadà
La proposta reubica tots aquests usos al voltant de la plaça Llibertat, recuperant més de 850 m² per a l’ús ciutadà. El nou gran espai resultant permet millorar la connexió a peu entre carrer Ample, plaça Llibertat i carrer de l’Amargura i també ordenar i introduir nous usos: s’agrupen totes les terrasses de restauració a la franja nord donant continuïtat a les existents a la plaça Llibertat; s’ubiquen aparcaments per a bicicleta i una reserva d’espai per a l’ús de bikesharing al costat de l’accés a l’aparcament i es crea una nova gran zona d’ús ambivalent sota l’ombra dels imponents plàtans existents.

Tots aquests usos s’integren en un gran mosaic de paviment de peces granítiques de 80×80 cm que són el mòdul base a partir del qual s’organitza i es construeix l’espai. Com en un joc de construcció, aquestes peces s’eleven del terra creant una petita topografia variable que, en combinació amb el mobiliari de fusta fet ad hoc, permet crear una zona singular i multiús: jugar, saltar, córrer, lliscar…; hi pot seure, directament sobre les lloses de granit o en un dels bancs o gandules de fusta; es poden dur a terme reunions en alguna de les petites àgores; es poden celebrar actes de petit format; etc. En definitiva, es tracta d’un espai pensat des de les premisses de la perspectiva de gènere i la ciutat jugable. Un espai segur, que permet l’ús de qualsevol usuari, que té en compte la cura de menors i grans sota l’ombra de l’arbrat que actua de refugi climàtic enfront de la situació d’emergència climàtica global.

La vegetació també té presència aquí i no només com a element ornamenta: augmenta la biodiversitat, acosta la natura a la ciutadania i fa de coixí entre aquesta nova zona segura i jugable i les zones de trànsit de vehicles. Com en tots els àmbits del projecte, les espècies s’han escollit no només per criteris estètics, sinó pensant en la creació de petits ecosistemes, amb plantes autòctones i de baix requisit hídric.

L’enllumenat juga un paper important en la definició de l’espai, es planteja com una successió de pòrtics amb catenàries que emmarquen aquest nou àmbit i permeten aconseguir un doble objectiu. Per una banda, evita l’aparició de bàculs enmig d’aquest nou espai que puguin destorbar les activitats que s’hi portin a terme i, per altra banda, permet il·luminar correctament tot l’àmbit, evitant punts foscos i ombres generades per les copes de l’arbrat.

Reordenació de la plaça de Pintor Fortuny
Per últim, la zona al voltant de l’escultura del Pintor Fortuny també es modifica. La connexió entre el carrer de l’Amargura i l’Av. Prat de la Riba es manté però en plataforma única, degudament senyalitzada i delimitada amb paviments podotàctils. Es refà la zona de l’escultura, realçant-la i fent-la més propera. El monument es reubica fent que la seva posició coincideixi amb la bisectriu de l’angle que forma la façana de l’edifici del seu darrere, contribuint així a remarcar la seva monumentalitat. Al seu voltant es crea un parterre que fa les vegades de SUD urbà, el punt on es recull tota l’aigua de pluja de l’entorn i que gràcies a la seva depressió interna permet infiltrar-la i només en casos de pluja intensa l’excés és abocat al clavegueram. En el disseny del SUD s’ha emprat criteris extrets de la plaça del Víctor, creant així un vincle entre ambdues places: la seva geometria és circular i en el perímetre es col·loca un paviment de granit col·locat a la portuguesa. Per últim, es col·loquen bancs de granit en la part més exterior permetent gaudir de la nova vegetació de ben a la vora.

Reducció de l’impacte ambiental
La reducció de l’impacte ambiental de la intervenció és una de les preocupacions del projecte, i per aquest motiu s’han contemplat diverses mesures, entre les quals les més rellevants són l’aprofitament de les bases de paviments existents (sempre i quan es trobin en bon estat i sigui possible per cota) i la retirada de vorades, llambordes i paviments de granit amb cura per al seu reaprofitament posterior. Les peces de paviment (un cop netes) són les que s’empraran en els punts singulars del carrer Ample.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ten + 13 =

Notícia anterior

Salou aposta pel turisme Pet-Friendly, amb serveis i instal·lacions adaptades

Notícia següent

Andorra i Corea del Sud conclouen les negociacions del CDI

Notícies relacionades