Divendres, 16 de maig de 2025
És notícia

Reus aprova la revisió del DUPROCIM per garantir una resposta eficient en cas d’emergència

Avatar photo
El Document Únic de Protecció Civil Municipal de Reus va ser aprovat per acord de Ple de l’Ajuntament del 19 de juny de 2020
ple-reus-ajuntament

El ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres 16 de maig de manera inicial la revisió del Document Únic de Protecció Civil Municipal de Reus (DUPROCIM), el document que planifica la gestió de les emergències davant els riscos a què està exposada la ciutadania. L’Ajuntament revisa el document per tal de garantir-ne l’eficàcia d’acord amb les noves necessitats i situacions aparegudes en els darrers anys.

Dolors Vázquez, regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, afirma: “Revisem el document per estar el millor preparats possible en cas d’emergència. La funció del document és determinar la planificació de la protecció civil municipal, tenint en compte tots els riscos que afecten Reus. Tots hem de ser conscients dels riscos als quals estem sotmesos per donar la millor resposta possible davant una situació d’emergència. Preparar-se i actuar en cas d’una emergència és una responsabilitat compartida entre les administracions i el conjunt de la ciutadania.

El DUPROCIM va ser aprovat per acord de Ple de l’Ajuntament del 19 de juny de 2020 i homologat per la Comissió Plenària de Protecció Civil de Catalunya el 30 d’octubre del mateix any. L’acord de ple revisa el contingut del document, que ara inicia el tràmit d’exposició pública abans de ser aprovat de manera definitiva.

El document estableix el marc orgànic i funcional per prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns, i donar una resposta adequada a les possibles situacions d’emergència a la ciutat. Alhora, el document garanteix la integració de la planificació municipals de les emergències amb el sistema català de protecció civil.

Els riscos que es contemplen al DUPROCIM són els següents:

Riscos territorials

  • Contaminació del riu Ebre. Tot i que els treballs de descontaminació del pantà de Flix van acabar el 2023, la Direcció General de Protecció Civil considera necessari mantenir el risc de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix en la planificació de protecció civil municipal. El PROCICAT indica que Reus està obligat a elaborar un pla d’emergència al respecte donat que l’Ebre és font d’abastament d’aigua a Reus.
  • Fred intens. Cal considerar el risc de fred intens quan se supera el percentil 2 de la temperatura mínima diària del període desembre-març del 2014 al 2023. A Reus, aquest valor és de -1.5º. La probabilitat de capítols de fred intens és baixa, amb un perill moderat per a tot el terme.
  • Calor severa. Cal considerar el risc de calor severa quan se supera el percentil 98 de la temperatura màxima diària del període juny-agost del 2014 al 2023. Els valors establerts són els següents: calor intensa: 35,0ºC, calor molt intensa: 37,0ºC, calor nocturna intensa: 23,5ºC, calor nocturna molt intensa: 25,5ºC. Quan un d’aquest valors és superat durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor. La probabilitat de capítols de calor severa és baixa, amb un perill moderat per a tot el terme.
  • Ozó troposfèric. Segons la legislació europea, cal informar a la població quan la concentració d’ozó troposfèric superi el llindar de 180 μg/m3 de mitjana en una hora per tal que les persones més sensibles puguin prendre mesures preventives. El llindar d’alerta està situat en 240 μg/m3 de mitjana en una hora. En cas de superar aquesta lectura, cal avisar a la població de que tothom prengui mesures preventives. Entre les zones que pateixen habitualment episodis relacionats amb l’ozó troposfèric es troba el Camp de Tarragona, on les màximes concentracions superen el Llindar d’Informació especialment a l’estiu.
  • Accidents ferroviaris. El risc d’accidents o incidències ferroviàries, excloent el transport de mercaderies perilloses que es tracta a banda, està relacionat amb col·lisions o descarrilaments amb afectació greu, evacuació de passatgers, elements a les vies, aturades de serveis, incidents a l’interior de túnels o qualsevol altra relacionada amb el servei de transport de viatgers. L’obligació de Reus de planificar una resposta davant d’aquest risc està indicat al PROCICAT donada l’existència d’un túnel de més de 1.335m al nord de la ciutat.
  • Accidents amb múltiples víctimes. Accidents quan el nombre de víctimes sobrepassen la capacitat de resposta del grups operatius: fuites de gas en habitatges o llocs de pública concurrència, fuites de productes perillosos en instal·lacions industrials no SEVESO, incendis o explosions en habitatges o en llocs de pública concurrència, incendis o explosions en instal·lacions industrials no SEVESO, ensorrament d’habitatges o en llocs de pública concurrència, ensorrament en instal·lacions industrials, incidències en fires i mercats a l’aire lliure o qualsevol altre que suposi un risc elevat per un nombre important de persones i/o elements vulnerables. S’incorpora aquest risc per planificar una resposta als riscos que suposin l’afectació a nombroses víctimes, no contemplats en altres supòsits.
  • Manca serveis bàsics. Cal garantir a la població uns nivells de benestar, mobilitat i seguretat suficients i amb una qualitat mínima com són l’aigua, els aliments, els combustibles i també la xarxa elèctrica, els medicaments i la salut tant de les persones com dels animals. Aquesta possibilitat es contempla al pla PROCICAT i s’incorpora per tal de planificar una resposta als riscos que suposin una afectació important per aquest risc.

Riscos especials

  • Nevades. Nevades que afectin a la població, les infraestructures i el funcionament normal del municipi amb qualsevol gruix de neu. Al pla NEUCAT la probabilitat de nevades de qualsevol intensitat en aquestes latituds és baixa, amb un perill moderat per a tot el terme municipal.
  • Inundacions. Inundacions per pluja intensa, acumulada i/o del desbordament d’alguna de les rieres que travessen el terme que afectin o puguin afectar la població i/o infraestructures. L’INUNCAT defineix la perillositat de la conca on hi ha Reus com a moderada, amb un nivell de risc molt alt.
  • Incendis forestals. Incendis de vegetació en zones i terrenys forestals del terme municipal. L’afectació al municipi de Reus per incendis forestals és limitada. L’INFOCAT només recomana l’elaboració del pla d’actuació municipal per causa de la perillositat al municipi de Reus.
  • Ventades. Vents intensos que posin en perill la població i puguin afectar elements urbans (públics i/o particulars) al municipi de Reus. El municipi ha de planificar la resposta d’emergències dins del pla VENTCAT donat que té una població superior a 20.000 habitants, tot i que número de dies que superen el llindar de 20 m/s més de inferior a 10 dies/any.
  • Sismes. Terratrèmols que afectin o puguin afectar la població, infraestructures i/o medi ambient a Reus El pla SISMICAT entén que a Reus es podria superar el llindar de dany de referència en el parc d’edificis d’habitatge en cas que es produeixi el màxim sisme esperat en un període de retorn de 500 anys.
  • Accidents en el transport mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril. Fuita tòxica i/o explosió de caràcter químic i/o físic en el transport d’aquests productes per carretera i/o per ferrocarril i que afecti o pugui afectar la població, infraestructures i/o medi ambient de Reus. El pla TRANSCAT indica que Reus té un risc molt alt en el transport de mercaderies perilloses per carretera i per ferrocarril.
  • Risc químic. Fuita tòxica i/o explosió de caràcter químic i/o físic dins d’alguna indústria inclosa al PLASEQTA amb afectació a l’exterior de les instal·lacions i que afecti o pugui afectar la població, infraestructures i/o medi ambient de Reus. El pla PLASEQTA indica que el municipi està afectat donats els seus elements vulnerables: nucli de població, urbanitzacions, hospitals, zones esportives a l’aire lliure, etc. que estan ubicats en zones d’intervenció i d’alerta d’alguns escenaris accidentals de determinades indústries químiques.
  • Accidents aeronàutics. Caiguda d’aeronaus o qualsevol tipus d’accident aeri que afecti o pugui afectar la població, infraestructures i/o medi ambient al municipi de Reus. El pla AEROCAT inclou Reus donat que es troba parcialment inclòs en la zona de risc I i II de l’aeroport.
  • Emergències radiològiques. Emergències produïdes per materials radioactius (excloent-hi les centrals nuclears, previstes planifica al Pla d’Actuació Municipal per a Emergències Nuclears) que afectin o puguin afectar la població, infraestructures i/o medi ambient de Reus. El pla RADCAT indica que Reus disposa de 4 instal·lacions radiològiques que l’obliguen a redactar el pla d’actuació municipal.
  • Pandèmies. Emergències produïdes tant per brots de malalties prèviament desconegudes com increments ràpids de la incidència d’algunes malalties infeccioses conegudes. El pla especial de PANDÈMIES defineix la perillositat de la propagació per al municipi de Reus, amb un nivell de risc greu.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Un moment de la classe dirigida de Zumba Gold

La Diada esportiva de la gent gran la Seu-Andorra 2025 acull més de 230 persones

Notícia següent

El president Illa lliura a Laura Roigé la Creu de Sant Jordi

Notícies relacionades