Amb motiu de l’Any Domènech i Montaner 2023, l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Canet de Mar i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) han unit esforços i promogut el I Congrés Lluís Domènech i Montaner amb l’objectiu de posar de relleu nous coneixements sobre la vida i l’obra del pare del modernisme català.
El Congrés també fa una aposta per revalorar altres camps d’interès domenequià fins ara poc explorats. D’una banda, l’aportació que va fer Domènech en la política i el moviment catalanista d’entre segles i, de l’altra, es fa incís en tot el seu llegat intel·lectual, com a erudit, com a investigador de la història i com a redescobridor del patrimoni antic del país.
Tres disciplines -arquitectura, política i recerca- que Domènech va treballar intensament durant tota la seva vida, els resultats de les quals tendeixen a complementar-se, -talment com si fossin vasos conductors- en un interessantíssim projecte global de reconstrucció nacional del país.
Quatre eixos i quatre seus amb vincles domenequians
A partir d’aquest plantejament, el Congrés Lluís Domènech i Montaner s’ha estructurat en quatre jornades.
La primera sessió es va dur a terme a Canet de Mar el 28 d’abril a l’antic Ateneu de Canet de Mar, obra de Lluís Domènech i Montaner (1884-1885) i que actualment acull la biblioteca municipal. Amb l’eix “Domènech i Montaner. Catalanisme i país” , va situar l’arquitecte com un dels teòrics del nacionalisme català.
La segona sessió del Congrés “Domènech i Montaner, a la recerca de l’arquitectura nacional” va ser a Barcelona el 29 d’abril a la Fundació Antoni Tàpies, antiga seu de l’Editorial Montaner i Simon, projectada per l’arquitecte entre 1879 i 1881 i, una setmana després la jornada s’emplaçà en un punt de gran interès domenequià com és el Recinte Modernista Sant Pau i va tractar l’eix “Domènech i Montaner i les arts decoratives”.
Aquesta trobada acadèmica es clourà el 6 de maig des d’El Círcol de Reus amb el tema “Domènech i Montaner, resseguint les empremtes del passat” on es posaran en valor les seves recerques històriques i del patrimoni més identitari del país. En el decurs de la jornada de cloenda s’inaugurarà una exposició dels projectes fets per l’arquitecte a l’entitat i es mostrarà documentació inèdita com, per exemple, les actes en les quals figuren els encàrrecs així com el pagament del projecte de l’escala d’accés a l’entitat o la compra de terrenys per a la construcció del teatre d’estiu El Circ.
Totes les sessions del Congrés Domènech i Montaner s’han acompanyat de diferents activitats lúdiques, exposicions i visites guiades a diferents edificis domenequians. Podeu descarregar-vos el programa detallat del Congrés des d’aquest link:
https://drive.google.com/file/d/1QW6B20xQ6UOpnGleuXXCqB1oL-y5ZVCG/view?usp=sharing
Més de quaranta especialistes en Domènech i Montaner
Els quatre eixos del Congrés compten amb un total de més de quaranta ponents, la gran majoria són d’àmbit català i també estatal, com Madrid i Comillas, però també es comptarà amb presència d’investigadors d’altres països com Japó, Equador, l’Argentina i Andorra.
Places exhaurides des de fa dies
Des de fa dies les places a les diferents sessions s’han exhaurit i per tal d’oferir el màxim de difusió a les comunicacions que s’hi presentin, des de l’organització s’ha decidit oferir el seguiment de les diferents sessions via streaming. Per poder accedir a la plataforma caldrà seguir formalitzant la inscripció a
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeFUjPXy7KP8xXi_CzcXOdgYsRIBDzO…
per tal de poder disposar del link per accedir-hi.