Alcalde inesperat a Cambrils: Un pacte a 4 deixa Klein fora del govern

L'actual alcalde, Oliver Klein, deixarà l'alcaldia després d'un pacte entre el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Oliver Klein, guanyador de les eleccions del 28 de maig a Cambrils, no podrà seguir com a alcalde de Cambrils després de fructificar un pacte a quatre bandes que farà alcalde Alfredo Clúa, del PSC.

 

Segons informa ‘Revista Cambrils’, PSC, ERC, Junts i En Comú Podem-Cambrils deixaran Klein fora de l’alcaldia tot i ser la llista més votada, augmentant la seva representació al consistori dels 3 regidors actuals a 6 després de les eleccions. Així, i si tot segueix el rumb actual, serà el PSC, tercera força, qui ocupi l’alcaldia.

 

L’any 2021, NMC va arribar a un acord amb el PSC, el PP i Ciutadans per unir-se en una moció censura contra l’alcaldessa republicana que va fructificar. Fruit d’aquesta moció de censura, Oliver Klein va assolir l’alcaldia de Cambrils tot i que el PSC tenia més força al consistori amb un regidor més.

 

Per aquest motiu, NMC va iniciar contactes amb el PSC per tornar a tenir el seu suport de cara al pròxim mandat. Fonts del partit socialista indiquen que Klein va arribar a oferir un mandat compartit a Clúa, amb dos anys d’alcaldia per a cadascun, però el PSC va rebutjar el pacte.

 

Per als socialistes, Nou Moviment Ciutadà “no era un soci prioritari” després de detectar, durant l’actual mandat, “pràctiques poc ètiques” al partit. El PSC defensa que “no es tracta d’un canvi de cadires”, sinó d’una “qüestió de salut democràtica“, i fins i tot assegura que “el dia de les eleccions es van impugnar, per part de Junts i Vox, algunes meses perquè hi havia gent del NMC repartint vots a l’entrada del col·legi”.

 

Tot això va portar el PSC a buscar un pacte alternatiu i va contactar amb ERC, segona força amb 4 regidors, i Junts, amb 3 regidors. Els republicans van acceptar la proposta de Clúa i Camí Mendoza li retornarà la moneda a Klein, deixant-lo sense alcaldia. Enric Daza, cap de llista de Junts després d’abandonar el partit de Klein poc abans de les eleccions, també va acceptar el pacte.

 

Malgrat tot, la suma de PSC, ERC i Junts no era suficient per evitar l’alcaldia d’Oliver Klein, ja que sumaven 10 regidors i en la política municipal, per evitar que governi la llista més votada, s’ha de formar un pacte alternatiu per majoria absoluta, que a Cambrils és d’11 regidors. El dubte, llavors, era saber si En Comú Podem, l’últim actor del consistori cambrilenc per als pròxims 4 anys, acceptava el pacte.

 

En una assemblea celebrada durant el dimecres que va allargar-se fins a la matinada, els comuns van decidir donar suport al pacte i deixar Klein fora del govern municipal. Es desconeixen encara tots els detalls de la negociació, però fonts socialistes indiquen que Alfredo Clúa serà l’alcalde de Cambrils els primers tres anys de mandat i que Camí Mendoza ocuparia el seu lloc durant l’últim any.

 

Els detalls es coneixeran probablement aquesta tarda, ja que els quatre partits implicats en el pacte, PSC, Junts, ERC i En Comú Podem, han convocat els mitjans en una roda de premsa conjunta a les 16:00 h a les Escales Reials del Passeig de les Palmeres. De moment, però, ‘Revista Cambrils’ indica que els comuns podrien quedar-se amb la regidoria de Cultura i Ensenyament; mentre que Daza tindria Urbanisme i Obra Pública, que ell mateix havia ocupat durant aquest mandat.