Més de 1.000 persones han visitat l’exposició sobre Bigas Lunas de Reus

El passat 27 de maig va finalitzar l'exposició doble de fotografia del Josep Borrell Garciapons sobre la vida del director

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’exposició “BIGAS LUNA (1946-2013), 10 ANYS DESPRÉS es va realitzar en  commemoració dels 10 anys de la desaparició del director, i es va poder gaudir als  espais del Centre de Lectura i al Museu Salvador Vilaseca

Als dos artistes els va unir una coincidència, els seus ulls enquadraven tot el que veien, una característica innata que es té o no es té. Això els va portar a crear i  mantenir una relació d’amistat que va donar peu a formar un cercle especial d’amics  que, format principalment per la dona de Bigas, Célia Orós, i el matrimoni Bartolozzi, va generar moltes mogudes al Camp de Tarragona: a Reus, Tarragona, Vespella, Vila-seca… Al voltant dels anys 2000, quan Bigas havia de rodar alguna pel·lícula, trucava a Josep Borrell perquè enregistrés unes imatges de plató i després anaven a dinar al mas del Virgili, a la Riera, on la feien petar i gaudien de molta quotidianitat i també d’exquisideses xocants. 

A la SALA FORTUNY del Centre de Lectura es podien gaudir dels RETRATS que Borrell captava amb la total complicitat de Bigas i a la Sala 1 del MUSEU SALVADOR  VILASECA, la mostra FILMANT integrava fotografies de Josep Borrell sobre el Taller  Bigas Luna Reus, el Festival Europeu de Curtmetratges FEC 2004 i imatges de  filmació. 

Entre els dos espais han passat més de 1.000 persones que han pogut gaudir de l’obra d’un dels fotògrafs més reconeguts de la ciutat de Reus. 

BIGAS LUNA 

Bigas Luna, nascut a Barcelona, però provinent d’una família d’origen vallenc, fou un  dels directors catalans més destacats. Era un artista polifacètic i un activista visionari que tan aviat et proposava la creació d’un estudi de cinema com un macroprojecte arquitectònic quasi inabastable. 

El llegat cinematogràfic de Bigas és de primer ordre, d’una quinzena de pel·lícules, uns films que no han deixat mai indiferents als espectadors i que sempre han gaudit d’un esperit rebel, de provocació i alhora contemporaneïtat. Va aportar sempre frescor i desinhibició als seus rodatges, a vegades amb gran càrrega eròtica… Pel·lícules com «Tatuaje» (1976), «Bilbao» (1978) o «Caniche» (1979) van obrir  camí, però la que va marcar un abans i després va ser «Jamón, Jamón» (1992) amb el  descobriment de Penélope Cruz i Javier Bardem, els dos actors espanyols amb més  projecció internacional…

 

Més tard obriria nous camins amb «Volavérunt» (1999)  amb Penélope Cruz, Jordi Mollà i Aitana Sánchez Gijón; «Son de mar» amb Leonor  Watling i Jordi Mollà; més endavant, va fer debutar Verónica Echegi a «Yo soy la Juani» (2006) i incorporà Elsa Pataki i Peter Coyote a «Di Di Hollywood» (2010).  Bigas sempre va estar a l’avantguarda, mirant de reüll l’art contemporani, tot proposant noves formes i textures al cinema, sempre avançant-se al seu temps… a  vegades amb resultats millors que altres però sempre trencadors. Dins dels cinemes  català i espanyol, Bigas Luna és un dels directors més brillants i que més debat ha generat. 

JOSEP BORRELL 

Josep Borrell Garciapons realitzà estudis d’arquitectura. Estudià disseny i fotografia a l’escola Eina. Va ampliar la seva formació de tècniques fotogràfiques a Barcelona i  Suïssa. Ha publicat fotografies en portades de revistes d’arquitectura, de fotografia, de moda i d’art. 

Col·laborador habitual d’artistes com Bigas Luna, Carles Santos, Mariaelena Roqué i Rafael Bartolozzi, la seva obra ha estat exposada a Reus, Tarragona, Valls, Barcelona i Palma i ha realitzat reportatges fotogràfics en més de trenta països.