Aquest divendres s’ha celebrat el primer ple municipal del nou curs polític a l’Ajuntament de Reus, en una mateixa setmana en què la ciutat ha celebrat la Festa Major de Misericòrdia i s’han complert els primers 100 dies de mandat com a alcaldessa de Sandra Guaita. La sessió plenària l’han protagonitzat debats com la llei d’amnistia i les sentències polítiques, la situació que es viu a determinats barris del municipi i el funcionament de la bici Ganxeta; així com altres aspectes: l’obligatorietat de cita prèvia als tràmits ciutadans, la petjada ecològica de la mobilitat urbana o la llengua catalana.
En termes d’informació d’alcaldia, Guaita ha encetat el plenari municipal destacant les trobades i visites institucionals que s’havien dut a terme des de l’anterior sessió. Ha enumerat actes com la reunió a l’Ajuntament de Tarragona per donar impuls a la regió metropolitana, el Workshop d’Urbanisme i Arquitectura, la presència de les conselleres Ester Capella i Tània Verge i del portaveu del PSC al Parlament Salvador Illa; així com els actes festius de les Associacions de Veïns locals, les competicions d’OK Lliga i Champions League de Tennis taula o les mateixes Festes de Misericòrdia.
També, l’alcaldessa ha aprofitat per condemnar la violència masclista que està patint el territori i ha recalcat la representació de l’Ajuntament de Reus en diferents esdeveniments, com la inauguració de la nova planta de Messer Ibèrica a Vila-seca. Així mateix, s’ha aprovat per unanimitat l’acta del Ple de la sessió del 21 de juliol de 2023.
Llei d’amnistia
La proposta del Partit Popular contra la tramitació d’una Llei d’Amnistia, ja debatuda en la Junta de Portaveus, es va rebutjar amb els vots en contra del PSC, ERC i la CUP, a més de l’abstenció d’Ara Reus. En paral·lel, en el ple d’aquest matí ha quedat desestimada la proposta de Junts per Reus en suport a l’exconseller Miquel Buch i el sergent Lluís Escolà, relativa a la sentència que es va fer pública el passat 14 de setembre; pels 12 vots a favor de Junts, ERC i la CUP, els 12 vots en contra de PSC, PP i VOX, i l’abstenció d’ARA Reus.
Aquest ha estat un dels punts més debatuts i discutits entre els grups municipals de l’Ajuntament de Reus. Com a portaveu de Junts, Teresa Pallarès, ha assenyalat que “consideren injusta la sentència i la persecució de l’independentisme dels darrers anys,” motiu pel qual rebutgen la sentència i la repressió policial amb la seva declaració.
A favor de la proposta, des de la CUP, Arnau Martí ha recalcat que l’amnistia “hauria de ser també per la gent a peu de carrer i reconèixer el dret d’autodeterminació de la població de Catalunya”. Des del PP, VOX, PSC i ARA Reus han defensat, per la seva banda, que qüestions com aquesta “surten de l’àmbit de la política municipal” i que no afecten directament els reusencs i reusenques. En resposta, ERC, Junts i CUP han reafirmat que qualsevol política nacional comporta conseqüències a escala municipal.
Seguretat als barris
Un altre dels aspectes més ‘polèmics’ del Ple ha sorgit arran de la moció del grup municipal VOX relatiu a la situació dels veïns i veïnes del Barri Mas Pellicer i Sant Josep Obrer. Com a portaveu, Julio Pardo, ha exposat el mal estat dels carrers i les condicions de vida de les més de 5.000 persones que viuen en aquella zona de la ciutat. Han argumentat la manca de seguretat i han proposat vigilància constant amb agents patrullant 24 hores.
La moció ha estat rebutjada per 22 vots en contra -de tots els partits a excepció de PP i VOX-. Martí ha afirmat que “més policia no és sinònim de més seguretat” i ha reclamat que caldria garantir habitatge, preus assequibles i polítiques per reduir l’exclusió social a tots els barris, sense focalitzar en un de sol. Des de la CUP, també, han instat al govern a aplicar perspectives socialistes per acabar amb la pobresa i precarietat a Reus.
Com a regidora responsable de l’àrea de Seguretat, Dolors Vàzquez, ha recalcat la tasca de la Guàrdia Urbana, amb un desplegament de serveis i dispositius periòdics per la recuperació d’immobles; la Comissaria externa de proximitat i la col·laboració amb serveis municipals com Aigües de Reus, els Mossos d’Esquadra o Serveis Socials, entre d’altres, per dignificar les condicions a tots els barris.
Al mateix temps, l’alcaldessa Sandra Guaita ha volgut puntualitzar que des de l’Ajuntament “s’està treballant amb els veïns i veïnes del Barri Mas Pellicer-Sant Josep Obrer, que volen posar en valor qui són i que es faci una planificació transversal amb tots els barris de la ciutat“. A més, ha demanat als grups municipals que no fessin estigmatitzacions de determinats barris en les seves intervencions.
Entrada en funcionament de La Ganxeta
Des del partit de VOX han proposat una moció sobre l’adopció d’una moratòria a l’entrada en funcionament del servei de bicicleta compartida Ganxeta de l’Ajuntament de Reus. També, ha estat desestimada amb 22 vots en contra de la resta de grups municipals -llevat del PP-, els quals han rebutjat els plantejaments negatius i focalitzats en la pèrdua d’aparcaments de vehicles i motos al centre.
Com a regidor de Via Pública, Daniel Marcos, ha recalcat que són “un govern que aposta per la mobilitat sostenible i la Ganxeta és un sistema que permetrà a la ciutadania desplaçar-se amb 250 bicis, distribuïdes en 21 estacions per la ciutat, per més de 167 km de carrils bici i vies compartides que hi ha a Reus”. De fet, el Pla de Mobilitat Urbana segueix ‘en construcció’ i es continuen considerant aspectes a millorar.
Serveis funeraris, cita prèvia i distincions
Altres temes que han marcat el desenvolupament de la sessió plenària de l’Ajuntament reusenc han estat, per exemple, la compareixença en el recurs contenciós administratiu interposat per MÉMORA SERVEIS FUNERARIS DEL CAMP S.L., que ha comptat amb el vot a favor de tots els grups i l’abstenció de VOX.
La regidora de Serveis Generals, i responsable al seu torn dels Serveis Funeraris Municipals, la republicana Montserrat Flores, ha evidenciat que es tracta d’un dels passos clau per poder continuar amb el mateix projecte i els mateixos objectius, amb la priorització del servei públic.
Els grups de Junts i la CUP han coincidit que es tracta d’un projecte important per “donar un servei públic de qualitat a la ciutadania de Reus i voltants“, tot i que el portaveu cupaire Arnau Martí ha recordat que “la mort no és un negoci i que aquesta situació és conseqüència del fet que el Govern en el seu dia donés facilitats a l’empresa privada”.
També s’ha debatut al ple la necessitat de mantenir l’obligatorietat de la cita prèvia pels tràmits ciutadans a l’Ajuntament. Els diferents partits del consistori s’han mostrat a favor de la moció, proposada per Junts per Reus, en tractar-se d’un sistema justificat pel context de pandèmia i que ara ja podria recuperar la presencialitat habitual a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i les oficines de les respectives regidories.
En representació del Govern, el regidor Manel Muñoz ha argumentat el seu vot en contra explicant que ja treballen en una alternativa, “gràcies a l’esforç dels treballadors de la casa i malgrat l’herència que tenen de l’anterior mandat“.
El Saló de Plens de la ciutat ha acollit altres debats al voltant de la mobilitat urbana amb una menor petjada ecològica o la llengua catalana (mocions de la CUP); s’ha aprovat la rectificació d’errors materials detectats en l’aprovació i nomenament de les persones designades i candidatures elegides que formen part del Consell Educatiu de Ciutat i cessament de l’actual representant i nomenament d’un nou representant del sector alumnat dels centres públics de règim especial; i Sandra Guaita ha donat compte de resolucions de l’Alcaldia en matèria d’organització municipal i ha demanat al ple l’aprovació dels acords pel nomenament de membres i representants en els diferents organismes municipals.
A més, la sessió plenària d’aquest divendres ha comptat amb la renúncia de Carles Prats com a regidor d’Empresa, Formació i Ocupació, càrrec en què el substituirà el republicà Òscar Subirats.
S’ha portat al ple, també, l’aprovació del Compte General de la Corporació de l’exercici 2022, que ja es va presentar al Tribunal Especial de Comptes -amb resultat favorable- i que calia elevar al plenari per ser aprovat abans de l’1 d’octubre d’enguany. Finalment, s’han aprovat per majoria, malgrat el vot en contra de la CUP, que els portaveus han justificat segons coherència amb el seu vot -en el seu moment- en contra de les partides pressupostàries de l’anterior legislatura.
Al mateix temps, el ple d’aquest 29 de setembre ha servit per aprovar la concessió de diferents medalles i diplomes als membres de la Guàrdia Urbana, altres cossos policials i part de la societat civil. Únicament s’hi han oposat els regidors de la CUP, els quals han especificat que “no poden condecorar ni donar medalles a cossos policials que acompleixen tasques” d’acord amb un “desnonament que anaven a executar avui mateix, i que ha frenat pel Sindicat d’Habitatge”, o com l’assassinat de Cipriano Martos, que han recordat cinquanta anys després.