Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

L’exposició col·lectiva “L’art de la posidònia” comença la seva itinerància a Cambrils

Avatar photo

La inauguració se celebrarà dijous 23 de març a les 19:30 hores a la Galeria 7 D’art de l’artista David Callau (carrer Drassanes, 8)

Després de l’exitosa estrena a Madrid, l’exposició col·lectiva “L’Art de la posidònia” comença dijous 23 de març la seva itinerància a la Galeria 7 D’Art de l’artista David Callau, situada al carrer Drassanes, 8 de Cambrils. L’exposició es podrà visitar en horari de 10.30 a 14h i de 17.30 a 21.30h, fins el dia 12 d’abril, i posteriorment viatjarà a Dénia i Eivissa.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, inaugurarà l’exposició el mateix dijous 23 de març a les 19:30 hores, acompanyat de la regidora de Turisme d’Eivissa, Rosa Maria Rubio, i el regidor de Cultura de Dénia, Raúl García. L’acte també comptarà amb la participació de l’artista cambrilenc David Callau, els dissenyadors de joieria d’Eivissa Elisa Pomar i Enric Majoral i els ceramistes de Dénia Angelica Fossemó i Jean Fleche. 

 

L’exposició és una de les accions del projecte de creació d’experiències turístiques sostenibles “Viu la Posidònia”, impulsat conjuntament pels tres ajuntaments, que compta amb els fons Next Generation de la Unió Europea.

La mostra, amb la col·laboració de la Fundació Baleària, inclou peces amb dissenys únics de joieria, ceràmica, pintura i escultura d’artistes de les tres ciutats, que tenen en comú la creativitat al voltant de la posidònia, amb l’objectiu de donar visibilitat a aquesta planta submarina mil·lenària que és Patrimoni de la Humanitat.

 

A més, l’edició de Cambrils es presenta amb dues novetats. Per una banda, s’han incorporat a l’exposició fotografies del fons marí del municipi de Rosa M. Vilella i de l’empresa Glups Diving. Per l’altra, el Club Natació Cambrils s’ha implicat en el projecte i ha organitzat la xerrada “La mar de Cambrils” a càrrec de la biòloga Puri Canals (Creu de Sant Jordi 2020), que es portarà a terme el 28 de març a les 19 hores al Centre Cultural (carrer Sant Plàcid, 18).

 

Les obres

CAMBRILS. L’artista cambrilenc David Callau Gené exposa diferents obres realitzades amb posidònia i dues instal·lacions de vidre i posidònia.  Una de les creacions exposades és la que l’artista va realitzar en directe a la fira FITUR de Madrid. Segons explica, després d’estudiar el tractament de la planta seca, va aconseguir transformar-la en un pigment natural com a base per a les seves pintures. Així va començar un dels seus primers treballs amb la posidònia. Posteriorment, a Cambrils va seguir un procés  artístic d’investigació sobre la posidònia i la textura natural de la seva forma i el seu cos per traslladar-la al llenç. El resultat és un treball on la posidònia forma barreres de matèria, que des de l’aire s’assemblen als mars que banyen Eivissa, Dénia i Cambrils.

La participació artística de Cambrils es completarà amb 6 imatges de la praderia de posidònia de les platges de l’Esquirol i del Cavet, signades per Rosa M. Vilella i per l’empresa Glups Diving.

DÉNIA. Magari Things, integrada per dos artesans de Dénia, exposa una col·lecció de ceràmiques amb un procés inspirat en la posidònia. Els seus creadors són Angelica Fossemó i Jean Fleche, que conjuguen l’alquímia dels compostos i modelen a mà i al torn amb esmalts propis i utilitzant forns de gas per les col·leccions que evoquen el Mediterrani. Les seves ceràmiques amb textures i acabats orgànics integren l’entorn natural, que completa les peces artesanals. Aquesta corrent creativa que abraça la posidònia i el Mediterrani ha propiciat que nombrosos xefs portin a les taules dels restaurants de Dénia plats en els que es combina l’experiència artística i gastronòmica.

EIVISSA. La ciutat d’Eivissa mostra en l’exposició l’obra dels joiers Elisa Pomar Ibiza i Enric Majoral, juntament amb les 12 imatges d’una exposició retrospectiva amb fotografies de les immersions realitzades a la ciutat entre 2017 i 2022.

Elisa Pomar, descendent directa de la nissaga joiera eivissenca per excel·lència, prossegueix amb la seva tasca centrada en evolucionar i contemporitzar la tradició ancestral d’Eivissa. En l’exposició, mostra una espectacular ‘emprendada’ (conjunt de joies que vesteixen el conegut com a ball pagès, el ball tradicional eivissenc), que en aquest cas incorpora peces, elements i formes de l’ecosistema marí. Les joies que mostra l’exposició tornen a ser una història de sumes, en les que Elisa Pomar parteix de la posidònia i de la seva interacció amb altres organismes aquàtics com a inspiració i els fa protagonistes del seu particular univers de joieria barroca. El 2016 va rebre la Medalla d’Or del Consell d’Eivissa, en reconeixement a la seva trajectòria.

El projecte vital i creatiu d’Enric Majoral comença a l’illa de Formentera als anys 70, on l’artista s’inicia en l’ofici de joier de manera autodidacta, creant des de l’experimentació i la tècnica artesana. L’any 2001 Enric Majoral crea la col·lecció Posidònia, inspirada en la planta marina protegida a les Pitiüses com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es tracta d’una col·lecció que s’adapta al cos de manera orgànica i que destaca per la seva simplicitat, minimalisme i moviment. Enric Majoral va rebre el Premi Nacional d’Artesania atorgat pel Ministeri  d’Indústria l’any 2007, així como el premio Ramón Llull del Govern Balear el 2019. El Museum Of Arts and Design de Nova York compta amb dues de les seves joies en la seva col·lecció permanent.

 

FUNDACIÓ BALEÀRIA. Les escultures d’Antonio Villanueva, artista afincat a Eivissa en la dècada dels 70, amb una potent trajectòria artística en l’àmbit nacional i internacional, també formen part de l’exposició en col·laboració amb la Fundació Baleària. En les seves obres, la posidònia ha estat un tema essencial, ja que l’artista està compromès des de fa uns anys amb l’objectiu de donar-li visibilitat a la planta submarina a través de belles escultures, amb les que vol conscienciar l’espectador sobre la importància de la seva preservació.

Baleària, que uneix las ciutats de Dénia i Eivissa via marítima, entre altres destinacions, és una empresa naviliera referent en sostenibilitat gràcies a la seva aposta per energies més respectuoses amb el planeta. A través de la seva fundació, realitza activitats per millorar la cohesió social, la cultura i la sostenibilitat mediambiental en els territoris on opera.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Andorra la Vella obre les inscripcions per a les activitats de Setmana Santa

Notícia següent

ProManresa organitza una sessió per informar de les novetats laborals del 2023

Notícies relacionades