José Miguel López, Jérôme Rens i Sergi Ruperez, estudiants del grau en Arquitectura de la URV, s’han imposat en la fase estatal del concurs internacional Architecture Student Contest 2023. Es tracta d’una competició que impulsa la multinacional Saint Gobain en la qual hi participen més de 2.800 estudiants de 210 universitats, que han de respondre a un desafiament arquitectònic amb la proposta d’un projecte de construcció moderna que millori el benestar dels ocupants d’un edifici o un sector.

Estudiants de l'ETSA de la URV guanyadors de l'Architecture Student Contest de Saint-Gobain.
En l’edició d’aquest 2023 els estudiants havien de presentar un projecte per a la revitalització de l’àrea urbana de l’Ajuntament de Lisboa (Portugal) per donar-li un ús cultural i públic. Es tracta d’un eix de desenvolupament de la capital portuguesa al voltant del riu fora del nucli antic. L’objectiu era redefinir aquesta àrea com a centre cultural orientat a les arts audiovisuals amb la creació de la nova Videoteca de Lisboa com a vèrtex d’un triangle format per les escoles d’art properes.

Els estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la URV van presentar el projecte “Lisbon Air”, que els va fer mereixedors del primer premi, dotat amb 1.500 euros, i ara hauran de defensar-lo a la final del concurs, del 26 al 28 de juny a Lisboa.

 

El projecte guanyador

Render del projecte "Lisbon Air" dels estudiants José Miguel López, Jérôme Rens i Sergi Ruperez.
L’edifici d’habitatges que han projectat els estudiants de la URV es planteja des del punt de vista de la climatització passiva per aconseguir una doble pell per a la protecció solar, la ventilació creuada dels habitatges i un sistema de mur trombe per climatitzar els habitatges. A més, es plantegen altres estratègies com la recollida i aprofitament de les aigües, la captació d’energia mitjançant plaques solars fotovoltaiques en coberta i la construcció en sec per minimitzar l’ús de l’aigua en la construcció.

El nou edifici compta amb diferents usos, entre ells una planta baixa dedicada als comerços, la planta primera dedicada al co-living amb espais comuns per la convivència, i la resta de plantes es dediquen a habitatges privats.

 

Pel que fa a la reforma i canvi d’ús de l’edifici existent, s’estableixen els mateixos criteris de disseny per mantenir un llenguatge entre els dos edificis. De la mateixa manera, la reforma gira al voltant de la creació d’un espai interior de rebuda de triple altura que afavoreix la relació interior-exterior i alhora serveix per garantir la qualitat de l’aire interior a través de l’efecte xemeneia.

Render del projecte "Lisbon Air" dels estudiants José Miguel López, Jérôme Rens i Sergi Ruperez.
Els estudiants de la URV han quedat en primer lloc, per davant dels participants de la Universitat de Valladolid i de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria. El jurat ha valorat l’arquitectura, el criteri tècnic i els detalls constructius.

La fase estatal del concurs es va fer el 5 de maig al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Madrid.