Comença una nova edició del Voluntariat per la llengua a Cambrils

El passat dimarts 18 de febrer es van presentar les noves parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Cambrils. L’acte va tenir lloc al Centre Cultural, on des del passat mes de setembre s’ha traslladat el Servei Local de Català del municipi. D’entre aquestes parelles, n’hi ha dinou de noves i quatre que continuen de l’edició anterior.

Helena Martínez, responsable del Servei, va donar la benvinguda als assistents i va agrair especialment als voluntaris la seva implicació en el programa. Tot seguit, la dinamitzadora del programa al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, Rut Ortiz, es va encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè l’experiència com a membres d’una parella lingüística resulti ben positiva.

En aquest sentit, va detallar alguns dels materials lliurats que les parelles poden utilitzar a l’hora de conversar i va destacar el grup de conversa Fem un beure?, que té com a objectiu parlar en català en un ambient informal. Aquesta iniciativa és oberta a tothom, es formi part o no del VxL, i a partir del març es reprendrà cada dimecres a les 18 h a la Taverna Les Taules.

Les altres activitats complementàries que ofereix el programa durant aquesta edició són unes noves sessions de fonètica, l’assistència a un concert de música clàssica i el taller de sensibilització lingüística “Tria el teu rol” emmarcat en la campanya “Parla’m en català” que va engegar el CNL de l’Àrea de Reus al gener i que pretén convèncer la població catalanoparlant de parlar en català als nouvinguts, i també vol animar els qui l’estan aprenent a demanar que se’ls parli en català.

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s’enriqueixen mútuament.

Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al Servei Local de Català de Cambrils personalment, al c. de Sant Plàcid, 18, per telèfon (al 977 79 26 88) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 135.000 parelles.