Diumenge, 27 d'abril de 2025
És notícia

Assumpció Castellví: “Estem a favor de la central nuclear, no volem que es tanqui”

Avatar photo
Entrevista amb l’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví
Assumpció Castellví Vandellòs Hospitalet de l'Infant
Foto: Adrià Miró Canturri

Fa un any i mig, Assumpció Castellví va assumir l’alcaldia de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb una curiosa fórmula quadripartida. El govern el van passar a conformar Més (Junts), Acció (ERC), PP i FIC. Una aliança que els donava una sobrada majoria al Ple. Després d’uns mesos d’adaptació, ara encaren les inversions més importants pel municipi. En parlem en aquesta entrevista, on també tractem com es preparen per al tancament previst de la central nuclear -ara al centre del debat- i la posició del municipi en la futura àrea metropolitana.  

 

Quin balanç fa del quadripartit?
Per mi és molt positiu. Vam preferir tenir un ventall de sensibilitats i enriqueix molt ser diferents partits. De fet, treballem en clau municipal. Som persones i no una del PP o d’Esquerra. En moltes qüestions del programa coincidim i arribem sempre a enteses.  

 

Vostè va assumir una regidoria nova com és la de Proximitat. De què es tracta?
En vam crear dues de molt noves relacionades amb la proximitat. Una és la d’entitats, que només se centra en les quasi 70 que tenim al municipi. Pel que fa a la de proximitat, vam començar amb dos temes que teníem encabits en benestar social: gent gran i voluntariat. Més endavant afegirem també l’habitatge. La regidoria és molt transversal.

 

Tenen aquesta nova figura de la coordinadora de serveis de la gent gran.
Ens estem centrant a veure què tenim al nostre municipi pel que fa a la gent gran, en què podem actuar i quines activitats hi podem fer. D’aquí confeccionarem un pla per la gent gran. En diem ‘silvers’, persones a partir dels 50 anys. No som ben bé gent gran i tenen unes potencialitats que enriquiran el municipi. Els volem incloure en aquesta xarxa de voluntariat que volem crear. Tenim moltes ganes de ser pioners en aquest àmbit. 

 

“A la regidoria de Proximitat hem començat treballant voluntariat i gent gran, i més endavant afegirem habitatge”

 

Què està fent aquesta coordinadora? Reunir-se amb ‘silvers’ del municipi?
Primer, s’ha organitzat amb els departaments de l’Ajuntament. Ha anat departament a departament per veure què podem treure i què treballem. Després s’ha de comptar amb les associacions vinculades. I, finalment, amb el CAP. Quan tinguem el buidatge de tota aquesta informació, actuarem. Volem que el pla englobi totes les àrees del municipi. A més, ara tindrem una residència nova de 40 places i en tenim una a Vandellòs. Aquí i als centres de dia també hi ha anat. D’altra banda, ha visitat altres municipis per conèixer les seves experiències.  

 

Quan estarà en funcionament la residència?
Poden passar mil coses. M’agradaria obrir-la demà mateix, però encara estem amb el mobiliari. La nostra fita és obrir-la abans de l’estiu, però, com no sabem què passarà, també podria ser al setembre.  

 

Comenta que la regidoria de Proximitat tocarà el tema de l’habitatge. Tenen detectades les qüestions més urgents?
Sí. A la gent jove li costa molt trobar habitatge. El que es troba no és tan digne com es voldria i és caríssim. Ens marxen o es queden a casa dels pares. Volem mirar alternatives com fer acords amb gent gran per tenir joves a casa, posar garanties a  persones que tenen cases tancades perquè les lloguin o directament buscar habitatge nou. Tenim dos projectes en via importants, un potser veurà la llum a finals d’any i podria comportar construcció d’habitatge. No depèn només de nosaltres, sinó de constructors que apostin. A més, tenim unes parcel·les municipals que les hem posat a la venda a preu de mercat per fer habitatge.  

 

“La nostra fita és obrir la residència abans de l’estiu, però podria ser al setembre”

 

Parlem de projectes, un dels més grans és el nou camp de futbol.
És la prioritat. Molt ambiciós, però també molt car. Per això, confiem tenir algunes subvencions. Amb Costes (propietari del terreny) hem esgotat totes les pròrrogues hagudes i per haver. Ara ens donen un petit permís després d’ensenyar el projecte per portar el camp de futbol a la Porrassa. El millor lloc per tenir el camp de futbol és on està ara, és preciós. Podríem invertir-hi si fos nostre, però no ho és. 

 

En què avançaran aquest 2025?
Sabem que tenim tres o quatre anys per marxar. Per tant, ens hi hem de posar ja. Hem fet els permisos, l’avantprojecte i aquest any és de pura paperassa. Si tot va bé, el 2026 ja podrem començar. Anem amb els timings correctes. Quant durarà? M’agradaria dir-te que el 2027 el tindrem fet. Tant de bo. Però si tardem amb la licitació o es troba algun problema, no compliríem. Aquest camp volem adaptar-lo a persones amb mobilitat reduïda i que puguin jugar a futbol. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ens va dir que apostarien per nosaltres i a’hi podrien fer competicions nacionals i internacionals.

 

Quines són les principals inversions per aquest 2025?
Enguany en tenim moltes. El camp de futbol de l’Hospitalet, el pati de l’escola del Mestral, millorem tots els parcs infantils, les escoles velles i el pavelló d’Hifrensa amb una subvenció important dels fons europeus, l’avantprojecte de la nova comissaria de la policia local, a la plaça Berenguer d’Entença estem arreglant un espai de trobada o hem acabat el casal de Masboquera i l’inaugurarem enguany. A Masriudoms tenim un projecte d’un parc infantil innovador i volem fer un aparcament. I a Vandellòs tenim el projecte del camp de futbol, que serà un lloc de multiactivitats. A més, també invertirem en una nau de medi ambient que està fatal.  

 

“El nou camp de futbol és la prioritat. Si tot va bé, el 2026 podrem començar les obres”

 

Tenim en marxa els fons de transició nuclear. En què consisteixen?
Els fons de transició nuclear venen de la llei de mesures del 2020. Tot i això, fins al 2023 no es van acordar els diners que donen les centrals nuclears per a la transició energètica i que no s’havien aplicat mai al territori. Aquest primer any es va crear un òrgan de governança dels dos alcaldes amb nuclears (Ascó i Vandellòs), que n’eren els vicepresidents, el secretari d’Empresa i Treball de la Generalitat, un gruix d’alcaldes, els consells comarcals, la cambra de comerç, Pimec i els sindicats. Aquí es decideixen les regles de joc. Es va acordar que el primer any es donarien uns 30 milions d’euros entre tots els ajuntaments de la zona 1 i 2 del Penta d’Ascó i Vandellòs. La primera tramesa de diners seria als 96 ajuntaments per igual. Els 174 mil euros que ens tocaven, però, els van donar finalment a principis del 2024.  

 

Amb unes normes.
Evidentment, no els pots gastar en asfaltar carrers. Han de generar ocupació, transició energètica o promoció econòmica. L’altra part de diners ens van dir que ens els donarien més tard, però ja no eren per a tots iguals. Penta 1 teníem 1 milió 800 mil i els altres uns 300 mil, també amb aquestes característiques. Uns han fet plaques, altres coworkings… Ens els han donat el gener de 2025, tot i que són diners del 2023. 

El 2024 i el 2025 també ens toquen diners i s’han d’aplicar al territori. Tot i això, el 2024 ja no seran diners per a cada Ajuntament, sinó que serà per ajuts a impacte de les empreses, als nous empresaris, agricultura, turisme… Bàsicament, per evitar que marxin els empresaris privats. Ara estem dissenyant les regles del joc perquè aquestes empreses del territori es puguin afavorir d’aquests diners. Estan ficant unes condicions d’empreses tan grans, que els empresaris d’aquí no hi poden accedir i generar treball. A banda, una part es destinaran a projectes locals dels ajuntaments. Estem dissenyant les bases perquè a través de la concurrència competitiva puguin optar a aquests diners.  

 

“Estem dissenyant les regles del joc perquè les empreses del territori es puguin afavorir dels fons de transició nuclear”

 

També s’han creat unes secretaries tècniques.
Sí. Els empresaris no poden venir a preguntar als ajuntaments. Hi ha la secretaria tècnica que ajuda els empresaris per saber quines convocatòries hi ha i els dona un cop de mà per omplir els formularis.  

 

Com es prepara l’Ajuntament? Ara l’allargament de les nuclears està al centre del debat. 
Fa molts anys que ens preparem, però no amb aquesta intensitat. De totes maneres, no volem que es tanqui la central nuclear. Aquest Ajuntament hi està a favor. Primer, perquè genera molts llocs de treball, tant directes com indirectes. I dos, perquè ens dona uns ingressos molt importants a l’Ajuntament que aboquem en subvencions a les entitats i veïns. Per exemple, mantenim quatre piscines municipals o el que es paga a la llar d’infants no és comparable amb alguna altra. Això repercutirà als veïns i hem de mirar com es podrà mantenir quan es tanqui d’aquí a 10 anys, encara que esperem que no es tanqui. Estem a favor de l’allargament de les centrals nuclears sempre que s’hagi invertit en mesures de seguretat.  

 

Si no canvia res, s’haurà de tancar. Quines mesures estan prenent?
Tenim la sort que estem ben situats, amb mar i muntanya. Aleshores, promocionem el turisme, l’economia blava i l’economia agrària amb productes de proximitat. Després tenim el turisme energètic, amb la tèrmica, la nuclear o la fotovoltaica que tindrem. Finalment, el turisme cultural és important. Estem arreglant Hifrensa i tenim els pobles d’interior.

Per un altre costat, comptem amb el polígon industrial ple i n’hauríem de crear un altre. Amb els fons de transició nuclear estem ajudant els empresaris a fer inversions per millorar i crear llocs de treball. Tenim una comunitat energètica al polígon i n’estem creant dues més. Una a la llar d’infants i l’altra a la pista roja de Vandellòs.  De totes maneres, hem de canviar la dinàmica del nostre municipi. Segurament haurem de congelar les subvencions. Continuar amb les que hi ha, però sense engrandir-les.  

 

“Estem a favor de l’allargament de les centrals nuclears sempre que s’hagi invertit en mesures de seguretat”

 

ADIF s’ha compromès a replantejar el projecte de la via cívica. Què se’n sap?
Està caminant. Primer t’ho vesteixen molt bonic, però, quan vam veure la lletra petita, vam detectar que el manteniment el faríem nosaltres i mai seria nostre. Parlem-ho. Vam fer un grapat d’al·legacions no massa agosarades i ens diuen que s’ho miraran. Penso que les nostres al·legacions es poden admetre i crec que en breu ens citaran. És un gran actiu pel turisme. Venir des de Cambrils en bici per una costa que és meravellosa… És la gran desconeguda.  

 

Tot i que el consell comarcal és dins del Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana, els hi queda una mica lluny aquest debat?
Ens fan lluny. Som l’últim municipi del Camp de Tarragona i ens consideren moltes vegades “allà baix”. Ens consideren “d’allà baix” i som aquí. Les Terres de l’Ebre tampoc ho són, són Catalunya. Podem ser àrea metropolitana o no, ens interessarà o no, però no ens han convidat a res. S’han quedat a la seva frontera, sense incloure Mont-roig, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.  

 

Mont-roig està al projecte metropolità de l’app de seguretat.
S’ha fet per un grup d’alcaldies d’unes sigles polítiques.  

 

 

Els interessaria ser part de l’àrea metropolitana?
Primer, vull veure les coses. S’ha de consensuar amb l’equip de govern i saber què hi sortim guanyant i perdent. Pel tramcamp ens compten per a ves a saber quan, no estem ni a la fase inicial ni la tercera fase. Si em diuen que formar part de l’àrea metropolitana és arribar el tramcamp fins a l’Hospitalet, doncs clar! Ara bé, si només em volen per posar uns diners, dic que no. Potser seria interessant fer una consulta popular per decidir si volem ser-ho.  

 

L’alcalde de Constantí comenta que els tenen previstos per la tercera fase del tramvia. Vostès no?
Es va començar a apuntar… però hi havia algun problema per Mont-roig. Tot i que potser es pot resoldre això, d’entrada és complicat. El tramcamp l’ha de voler Mont-roig i després nosaltres. Vaig sentir dir que podríem estar a la quarta fase.  

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Barcelonina amb càncer, Loli, visita first dates

Una catalana amb càncer terminal busca parella a ‘First Dates’ abans de morir

Notícia següent

Un venedor de l’ONCE denunciat pels Mossos per inventar un robatori

Notícies relacionades