El Servei de Primera Acollida (SPA) del Consell Comarcal del Baix Camp durant l’any 2022 ha atès a més de 350 persones afectades per la guerra d’Ucraïna. De les quals, gairebé 170 continuen residint a la comarca com a refugiades.
El Consell Comarcal des del mes de juliol a desembre de 2022 va reforçar el SIAD i el SPA amb la contractació d’una Tècnica d’Immigració pel Servei de Primera Acollida i una traductora d’ucraïnès per poder donar resposta d’atenció i assessorament a les persones desplaçades de la guerra d’Ucraïna a la comarca.
Reforç de l’atenció del SPA
En aquest sentit, es va posar a disposició de les persones refugiades la formació i l’acompanyament necessari per a la seva incorporació a la societat catalana, dur a terme accions per sensibilitzar a la ciutadania sobre les conseqüències dels conflictes armats i els moviments migratoris i enfortir la xarxa comarcal d’atenció a les persones refugiades. I també la programació del Mòdul C per part del Servei de Primera Acollida sobre “Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic” a la Selva del Camp, en què van participar 5 dones.
Creació del punt de trobada
El punt de trobada va néixer arran de l’arribada de persones refugiades per la guerra per aconseguir que se sentissin més integrades. La iniciativa s’ha dut a terme als tres municipis de la comarca que més persones refugiades havien acollit; Mont-roig del Camp, la Selva del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
Tal com el seu nom indica, l’objectiu principal d’aquesta iniciativa ha estat crear un punt de trobada on les persones afectades per la guerra d’Ucraïna han pogut conèixer a altres persones amb la seva situació. I d’aquesta manera, intercanviar experiències, inquietuds i emocions juntament amb les persones tècniques del Consell Comarcal i una traductora de l’Ucraïnès al català per fer-ne el seguiment.
Dades del SPA durant el 2022
Les sol·licituds tramitades pel SPA de l’any 2022 han augmentat significativament respecte a les de 2021. I és que, el Servei de Primera Acollida ha donat d’alta un total de 284 sol·licituds d’accés durant el 2022. El que significa un 118% de sol·licituds més que durant l’exercici anterior.
Pel que fa al país de provinença de les persones que han tramitat la sol·licitud és divers, tot i que s’ha de tenir en compte la guerra d’Ucraïna que ha provocat un major nombre de persones provinents de la zona, concretament el 47% de totes les sol·licituds. Mentre que pel que fa a la resta són: 23% del Marroc, el 12% de Colòmbia i el 4% d’Argentina.