La quarta edició del cicle artístic Paradigmes de Reus comença aquest abril a Cal Massó amb una programació que exposa com a temàtica central la dissidència. Així mateix, els visitants no només tindran un paper d’observador, sinó que el públic podrà formar part de la mateixa obra d’art a partir d’una experiència immersiva. Les activitats organitzades començaran aquest mes d’abril i finalitzaran al desembre, amb un total de 7 propostes repartides en dues fases: les 3 primeres accions tindran lloc abans de l’estiu i les 4 últimes a partir del setembre fins al desembre. Les accions seran gratuïtes i obertes a tothom, però en alguns casos serà necessari fer una inscripció prèvia.
Aquest cicle es presenta com un punt de trobada on els artistes poden desenvolupar els seus projectes a través d’un mateix concepte i aportar la mirada pròpia de cadascú. El projecte, impulsat per Reus Cultura, va néixer amb una proposta de “trobar un element central i conceptual que permeti als artistes desenvolupar la seva obra i performativitat a partir del concepte que plantegem”, en paraules de Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística a l’Ajuntament de Reus.
La imatge gràfica d’aquesta edició ha estat creada per una artista molt vinculada a la ciutat de reus, Paula Solanellas, una dissenyadora gràfica i publicitària que va ser l’encarregada de dissenyar els elements que apareixen al cartell de la Festa Major de Sant Pere del 2024.
PROGRAMACIÓ 2025
10, 11 i 12 d’abril – Les 4 respostes de l’abocador, de 19 h a 22:30 h
Es tracta d’una experiència personal individualitzada on només podrà accedir al recinte una persona cada 10 minuts.
8, 9 i 10 de maig – Les ombres i la mutació, a les 19 h
Una conferència performativa on l’artista i el seu avatar aproparan el públic als símptomes i als diferents estadis del procés de mutació a monstre.
5, 6 i 7 de juny – Els testimonis i la cadira buida
Es tracta d’una experiència col·lectiva que oferirà un espai obert per abocar allò que ens pertorba o inquieta en altres.
18, 19 i 20 de setembre – Pau Serramià i Blanca San Miguel
Dos artistes reusencs que combinaran l’escultura i la dansa.
9, 10 i 11 d’octubre – Ortésia Cabrera
Una artista que utilitza l’art com eina per ordenar les desigualtats des de la voluntat de sublimar-ne la bellesa.
13, 14 i 15 de novembre – Núria Subietas
Una artista reusenca que experimenta amb l’art i la moda. A partir de la seva obra pretén transmetre un missatge de consciència de canvi.
18, 19 i 20 de desembre – Sònia Toneu
Clausurarà el cicle Paradigmes a través de la seva investigació artística que tracta l’abstracció a través de la pintura, la instal·lació i els mitjans digitals, com a forma de transmetre percepcions sensorials de la seva pròpia realitat.