Reus acull un hort social amb parcel·les gratuïtes per a conrear-hi hortalisses ecològiques

Està impulsat i subvencionat per Humana, gràcies a la gestió de la roba usada recollida a la capital del Baix Camp

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al  territori més proper, impulsa un hort social a Reus on una quinzena de veïns i veïnes hi poden conrear hortalisses ecològiques per autoconsum. És un projecte subvencionat per l’entitat sense ànim de lucre, gràcies als recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil usat a la capital del Baix Camp.

Ja està obert el termini d’inscripcions per a aquest hort social urbà. Només cal enviar un correu electrònic (albert.amoros@humana-spain.org) o bé trucar al 670 687 939 per a optar a una de les 15 parcel·les disponibles. L’espai, de 2.000 m 2 , està situat a l’entrada principal del Club Hípic Reus QMT (c/ Mas del Tallapedra). L’hort social s’emmarca en un programa d’agricultura urbana anomenat 3C Conreem el Clima i la Comunitat, una iniciativa d’Humana que va néixer fa quatre anys a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) i que actualment compta amb sengles horts a Tordera, Calella, Cornellà de Llobregat i Palau-solità i Plegamans. També n’hi ha dos a la Comunitat de Madrid i un a la província de Sevilla, amb més de 500 persones
implicades en total. El de Reus és el primer hort social que Humana impulsa fora de la província de Barcelona. Ho fa amb el compromís de revertir al municipi part dels recursos que
n’obté amb la gestió de la roba usada. L’hort social està dirigit a particulars, col·lectius o associacions interessats en l’agricultura social i ecològica. No cal que tinguin coneixements previs d’horticultura, només ganes de treballar la terra i obtenir-ne hortalisses ecològiques per autoconsum.

Humana els ofereix gratuïtament una formació contínua per part d’un tècnic agrícola,
així com una parcel·la individual de 54 m 2 on posar en pràctica els coneixement adquirits.
Els objectius del projecte són:
– Aprendre les tècniques necessàries per a crear i mantenir un hort ecològic.
– Impulsar l’accés a una alimentació sana i variada.
– Produir aliments nutritius amb un impacte positiu sobre el medi ambient.
– Desenvolupar vincles socials entre els usuaris i la resta de la població al voltant
de l’agricultura ecològica.

Des de la posada en marxa del programa d’agricultura social al 2014, la producció
global de tots els horts supera les 42 tones de verdures ecològiques. Tota la producció
es destina a l’autoconsum, tot i que al de Tordera (Maresme), per exemple, els usuaris
en destinen el 10% al banc d’aliments local. D’altra banda, Humana compta a Reus amb una botiga de moda sostenible i de segona mà. Inaugurada al passat mes de novembre, és la número 20 a Catalunya. Situada al Passeig Prim, 16, ha permès generar-hi llocs de feina per a quatre reusenques. Aquest establiment afavoreix la reutilització del tèxtil, la moda sostenible, la protecció del medi ambient i, en conseqüència, un model econòmic circular. Disposa de 125 m 2 de superfície d’exposició, amb seccions de moda i complements per a dona, home i infantil.

Ofereix articles de qualitat a preus ajustats, la qual cosa permet atendre la demanda d’un
ampli ventall de clients: des de persones amb recursos limitats a consumidors sensibilitzats
amb la importància de la reutilització i la sostenibilitat o amb gust per peces úniques.