Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Maria Teresa Palet i Manuel Romero reben el títol de fills adoptius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Avatar photo

La doctora en filologia Maria Teresa Palet Plaja i el doctor en història Manuel Romero Tallafigo han rebut el títol de fills adoptius de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

 En l’acte de reconeixement que va tenir lloc el passat 1 de juliol a la Sala Infant Pere de l’Hospitalet, es va fer públic el nomenament, aprovat en la sessió plenària de l’Ajuntament del 2 de desembre de 2021 a proposta del grup municipal de la FIC, «per la seva contribució al coneixement i a la divulgació del període medieval del nostre territori».

Aquests doctors van descobrir la documentació de la Baronia d’Entença, de la qual l’Hospitalet, Vandellòs, Tivissa, Falset, Móra, Bellmunt i altres poblacions en formaven part.

Precisament, després d’aquest acte, els homenatjats van presentar el seu llibre Usatges de Tivissa, Vandellòs i Coll de Balaguer. Informació d’en Borràs de Pegueroles (c.1284-1324). Aquesta obra, editada per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de Tivissa i Arola Editors amb el suport de la Diputació de Tarragona, és fruit del treball d’investigació conjunt dels autors.

Inclou la transcripció i l’estudi del document escrit per «un Borràs Pegueroles gairebé ancià, sensat i carregat de maduresa, amb l’experiència d’haver governat Tivissa com a jove batlle del noble Berenguer d’Entença, i que ja vivia de les rendes del seu molí» , que «relatava, cap al 1325, a escrivans i funcionaris de la cort de Barcelona com es vivia al segle XIII a Tivissa, Vandellòs, Coll de Balaguer, Llaberia i Banyoles», com s’explica en el llibre. Tal com es precisa a l’inici del capítol de «Preludis històrics»: «Les seves paraules rememoraven el que havia vist: la convivència de reis i senyors; de senyors i castlans; de batlles i alamins; de cristians i moros; d’hosts i cavalcades; de saigs i botxins; de delinqüents veïns i forasters; de càstigs de tallar mans i marcar fronts amb ferros roents de foc; de condemnats a la forca, cremats vius, llençats i arrossegats per una bèstia, o dislocats en un poltre o una màquina de fusta; de ramaders i caçadors; de falconers i ballesters; de forners i moliners de blat i d’oli; de llauradors de camp i vinyaters; de llenyataires i bodeguers; de ruscadors de mel saborosa; d’hortes i deveses; de bovers i carreters; de cultivadors de lli i de cànem; de cols, figues, cebes, porros, faves i cigrons, i de zadaches i fadigues.

Aquest estudi, tractat de forma professional des del vessant de la paleografia (Manuel Romero Tallafigo) i de la filologia (Maria Teresa Palet Plaja), recupera de l’oblit un document únic com a testimoni viu d’un temps, l’original del qual ja no s’hi pot accedir pel mal estat en què es troba actualment.

Els ajuntaments de Tivissa i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i, molt especialment, les seves regidories de Cultura, han manifestat la seva satisfacció per poder presentar de forma conjunta aquesta publicació que rememora el seu passat comú -amb altres municipis veïns-. En aquest sentit, tant l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; com l’alcaldessa de Tivissa, Montserrat Perelló, han deixat palesa al pròleg la seva «voluntat de continuar desenvolupant projectes de forma col·laborativa per reforçar els vincles comuns del passat i enfortir els lligams per continuar treballant junts pel futur dels dos pobles».

L’any passat ambdós van guanyar el II Premi Xavier Dupré. El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) els va atorgar aquest guardó per la seva obra d’investigació i de divulgació sobre les arrels medievals de l’Hospitalet.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Agrupació Musical Rapitenca celebra el seu 75è aniversari al Museu de la Mar de l’Ebre

Notícia següent

Tarragona activa un dispositiu especial de trànsit per a les nits de concurs de focs

Notícies relacionades