Valls avança la celebració de la Gran Festa de la Calçotada

Es fa per no coincidir amb les Festes Decennals de la Candela

La Gran Festa de la Calçotada de Valls se celebrarà el penúltim diumenge de gener, és a dir, que se celebrarà el 23 de gener del 2022, i no l’últim diumenge de mes com és tradicional. La Festa s’avança un cap de setmana per evitar la coincidència amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, programades entre el 28 de gener i el 6 de febrer. 

La Comissió organitzadora de la Festa de la Calçotada es mostra esperançadora i optimista de cara a l’any vinent i espera poder realitzar una festa lluïda i plena, amb un programa d’actes tradicionals, festius i amb concursos relacionats amb el món del calçot: cercaviles; demostracions de coure calçots a la graella; mercat de la calçotada; concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots; degustació popular… 

Els anys 2020 i 2021 Valls va haver de suspendre la Festa de la Calçotada degut a la pandèmia. La cita anual, coneguda arreu, és una de les festes gastronòmiques de Catalunya més importants i amb més afluència de visitants. La Cambra de Comerç de Valls espera que el 2022 es pugui celebrar la diada festiva, tradicional i promocional entorn del calçot que impregna els carrers i places de Valls d’un ambient ple de tipisme.

A Valls, ciutat d’origen de la calçotada, fa més de cent vint anys que es fan calçotades. Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació i, per això, Valls és coneguda arreu com la capital del calçot. La calçotada, un àpat basat en el calçot, la salsa i els complements, mou cada temporada visitants entre els mesos de novembre a abril, fet que evidencia l’arrelament d’aquesta festa gastronòmica tan típica i popular a l’Alt Camp.